Петър Чолаков, политолог, в коментар за Дойче веле Той държеше

...
Коментари Харесай

Камуфлажната игра на власт и опозиция

Петър Чолаков, политолог, в коментар за " Дойче веле "
" Той държеше калашник против нас по време на Възродителния развой ", " излезе от милицията, с цел да си резервира партийната брошура и да стане надзирател на Живков " Това са някои от острите реплики, които ръководителят на Движение за права и свободи Карадайъ употребява по време на предизборната акция по адрес на премиера Борисов. В политиката, както и въобще в връзките сред хората думите постоянно са единствено камуфлаж. Делата са тези, които най-добре разкриват желанията и ползите.

Въпреки патоса на господин Карадайъ за Движение за права и свободи няма никакъв проблем да работи с телохранителя на Живков, а също да се прегръща и целува с партията - правоприемник на Българска комунистическа партия, провела срамния Възродителен развой. Дори през 1989 година Борисов да е държал автомат против българските турци, през 2004, към този момент като секретар на Министерство на вътрешните работи, носи подарък каракачанска овчарка на Доган за 50-годишния му празник.

И въпреки всичко политическите лозунги могат да са и значим знак за това, че вятърът се обръща... През 2012 да вземем за пример медийната империя на Пеевски остави плочата с дитирамбите за първото държавно управление на Борисов и мина в " офанзива против системата ". Днес има други сигнали: Движение за права и свободи даде гласно поръчка, че желае да взе участие в идващото държавно управление на България; направи незабавно разчистване посред зима, като реши да не нервира повече обществото със своя народен представител и политически вундеркинд Пеевски, изтегляйки " черната овца " на българската политика на назад във времето.
В сърцевината на модела са овладените съд и прокуратура плюс една защитна стена от медии, сложени на хранилка.
Дали през април 2021 година Движение за права и свободи, дяланият камък на българската политическа система, няма да показва още веднъж поливалентност - да вземем за пример посредством един кабинет " Орешарски 2 " в партньорство с Българска социалистическа партия? Има няколко спънки пред това Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да си свидлив ръцете обществено, с цел да ръководят дружно.
Капитал - брой 11
Първо, реакторите и турбините на модела ГЕРБ-ДПС още работят на цялостна мощ. Разцветът на модела стартира през втория кабинет на Борисов, станал люлка на нова, още по-яка прегръдка сред Движение за права и свободи и ГЕРБ, ознаменувана от бламирането на правосъдната промяна на Христо Иванов. В сърцевината му не престават да стоят овладените от придвижването не без помощта на ГЕРБ съд и прокуратура плюс една вярна защитна стена от медии, сложени на хранилка.

Години наред филмът е все еднакъв: Движение за права и свободи официално е в съпротива, а в действителност взе участие със свои министри в кабинетите на Борисов. Иначе кого, по какъв начин и за какво " освободи " Борисов от Министерския съвет под натиска на митингите през 2020? Въпреки този сценичен жест, както и свалената защита на Доган и Пеевски, освен в правосъдната система, а и в редица други сфери като енергетиката продължава съвършената симбиоза сред партиите на Борисов и Доган. Движение за права и свободи биха захвърлили този модел на бунището единствено в случай че той стане непотребен.
Въпреки предизборните престрелки реакторите и турбините на модела ГЕРБ-ДПС работят на цялостна мощ.
Второ, в съзнанието на множеството гласоподаватели обликът на придвижването остава извънредно отрицателен. Мълвата за обръчите от компании на Доган и призракът на Пеевски ще продължат да вредят на Движение за права и свободи години наред даже в случай че те в действителност изоставен политическата сцена. Малко евентуално е в идващото ръководство да има ясно обозначени министри на Движение за права и свободи, влизащи в Министерския съвет през формалния вход.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР