Петър Андронов е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК през

...
Петър Андронов е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК през
Коментари Харесай

Петър Андронов: Търся три неща у новите служители - почтеност, интелект и енергия

Петър Андронов е назначен за изпълнителен шеф на СИБАНК през юли 2007 година През март 2008 година става основен изпълнителен шеф, а от март 2011 година заема позицията и на кънтри управител на КВС Груп за България. След придобиването на ОББ от от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп от юни 2017 година Петър Андронов е определен за основен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на ОББ. Money.bg му зададе въпроси по отношение на акцията на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", в която банката взе участие.

Какво e Вашето обучение - по какъв начин го избрахте, къде завършихте и по какъв начин Ви оказа помощ за кариерата?

Завърших УНСС, компетентност Финанси с профил Банково дело. А по какъв начин ми оказа помощ в кариерата - мисля, че е явно.

Как стигнахте до най-високата позиция в компанията и кои персонални качества смятате, че най-вече Ви помогнаха по тази причина?

Трудолюбие, упоритост, неизменност.

Защо избрахте да работите в България?

От общо 24 души в моя клас в езиковата гимназия, която приключих, едвам 1/3 останаха в България. Аз съм част от тази 1/3. Всички останали са в Съединени американски щати, Канада, Белгия, Холандия, Швейцария, Германия.

Останах тук, тъй като в тези години България изглеждаше освен нестабилно, само че и обещаващо и забавно. Имаше доста сила за промени, а аз започнах работа още като студент в консултантска компания, скоро по-късно в банка, редом с това започнах и да преподавам. Винаги съм бил доста ангажиран и не ми е оставало време да бактисвам или да диря различен път на открито.

Според Вас кои са най-важните качества, с цел да успее човек в България?

Те са същите и за триумф в Англия, Германия, Америка и която и да е друга страна. Ако някой счита, че без доста работа може да успее някъде, то бърка. Ако някой счита, че някъде няма субективизъм и благосклонности, също бърка. А в случай че счита, че в Лондон чакат някой българин, с цел да го повдигнат на върха на кариерната стълбица, то доста бърка. Навсякъде се изискват едни и същи качества - упоритост, усърдие, неизменност, непримиримост, доста четене, доста учене. Това са нужните качествата - нищо друго.

Кое е най-важното качество, което търсите у младите/новите чиновници?

Една мисъл на Уорън Бъфет ме изненада, тъй като самичък бях стигнал до същия извод: Търсиш три неща у новите чиновници - честност, разсъдък и сила. Ако първото липсва, останалите нямат значение.

Какво би трябвало да се промени в образованието?

Трябва да се учи. Сега доста университети издават дипломи, само че в малко от тях се учи. Ако нещо би трябвало да се промени, то това е количеството в образованието да се трансформира в качество - да се понижи броя на университетите и учебните заведения, само че те да бъдат по-добри. Преподавателите би трябвало да са високо платени и специалността им да стане атрактивна. Университетите и учебните заведения би трябвало да готвят експерти, които са нужни на бизнеса, а не такива, които покриват наличните катедри и факултети, останали от минали времена. Защото на процедура сега, когато фирмите наемат хора, те са наясно, че и да видят тапия, тя рядко има съществено покритие и ученето на съществени неща занапред следва.

Какъв вид чиновник предпочитате - приключил в България или приключил в чужбина?

Хора, които имат честност, разсъдък и сила, без значение от това къде са приключили.

По-скоро оптимист или по-скоро черноглед сте за бъдещето на България?

Предпазлив оптимист.

Какво прави Вашата компания за развиването на образованието в България?

Българските сдруженията на нашата финансова група KBC развиват през годините редица образователни стратегии, стипендии, стажантски стратегии и начинания в региона на финансовата просветеност. Това е един от стълбовете на обществено виновната ни политика. Често организираме семинари на финансова тема за разнообразни публики - възпитаници, студенти, хора в неравностойно състояние и други точно тъй като се стремим към повишение на тяхната обща просвета и цялостни финансови знания. Отделно от това отпускаме стипендии по разнообразни начинания на отлични студенти във финансови специалности, на които обаче предлагаме и стаж. Целта е освен да бъдат поощрени за резултатите си в университета, само че да стартират да познават бизнеса, потребностите на фирмите и метода им на работа.

Според Вас по какъв начин може да бъде решен казусът с намирането на фрагменти в България?

Първо, като понижим приключването на фрагменти.

Второ, като осигурим притока на хора от други страни, които елементарно биха се интегрирали в България.

Всичко това се случва по един единствен метод - като създадем България по-привлекателно място за живеене.

Кое е умението/качеството, което най-често липсва на младите/новите чиновници?

Уви, през последните години ценностната система на обществото ни не се промени към положително. Много от младежите не привикнали да работят, а това се възпитава още в фамилията и в учебно заведение. В същото време чакат да получат доста повече, в сравнение с могат да дадат.

Колко значима би трябвало да бъде заплатата за начинаещия чиновник?

Важна е, несъмнено. Но не с цел да се качи незабавно на Мерцедес и да си купи последния Айфон.

В първата част от своя живот ти се изграждаш като човек. Работиш интензивно. Тогава си най-енергичен, най-креативен, тогава даваш от себе си, а през идващите години започваш да получаваш. Най-важното през първите години е не какво получаваш, а какво даваш. Не е значима заплатата, а какво ще научиш. Заплатата идва по-късно и е взаимозависимост от това какво си научил.

 Снимка 338603

" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Моите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1-ви март.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР