петък вечерта енергийната система на щата Калифорния не издържа и

...
петък вечерта енергийната система на щата Калифорния не издържа и
Коментари Харесай

Режим на тока в Калифорния: Какво се случва, когато Холивуд превземе енергетиката

петък вечерта енергийната система на щата Калифорния не устоя и бе въведен краткотраен режим за милиони семейства.

Подобно нещо не се е случвало там от 2001 година Тогава всичко се дължи на търговски спекулации с цената на тока, през днешния ден обаче казусът е доста по-базов – просто няма задоволително електричество, с цел да работят климатиците в жегата.

Как стана по този начин, че жителите на международния център на нововъведения, на които разчитаме да измислят, финансират и вкарат технологиите, които би трябвало да спасят планетата от изменението на климата, внезапно се оказаха назад в 19-ти век – на мрачно и горещо и то посред пандемията?

Режим на тока в Калифорния: Какво се случва, когато Холивуд превземе енергетиката? В петък вечерта енергийната система...
Публикувахте от в
Графиката по-долу (Източници на електричество в Калифорния в петък) демонстрира какво и по кое време се случва.

В съответния случай става дума за температури над 40 градуса, които вoдят до растеж на потреблението за климатизация в късния следобяд. Това се комбинира с облачност, която лимитира продуктивността на слънчевите централи и безшумно време, т.е. и вятърните не дават съвсем нищо. После идва и неизбежният всекидневен залез и внезапно се оказва, че токът не стига.

Всички индустриални консуматори, които могат, са принудени да лимитират потреблението до абсолютния най-малко. Дори при рекордни цени от $1000/MWh обаче, две газови централи не съумяват да компенсират дефицита, а трета въобще не потегля. Техническият потенциал на вноса и огромните Водноелектрическа централа бързо се изчерпва и най-после California Independent System Operator (местното ЕСО) хвърля бялата хавлия и стартира поетапно прекъсване на тока. Същата история се повтаря и събота вечер. Очакванията са дискотеката да продължи цяла седмица, до момента в който траят жегите. Нали се сещате какъв брой коства всяка минута от това зрелище на най-голямата стопанска система в Съединени американски щати?

Сега е ред на по-задълбоченото пояснение, тъй като такива истории не са моментни неточности, а се дължат на наслагване на голям брой неправилни решения във времето. Забележете, че пиковото ползване в петък следобяд доближава 46.8 GW. През 2006 година сходна гореща вълна също слага енергийната система на тестване. Тогава обаче не се стига до режим, макар че пиковото ползване доближава 50.3 GW.

Какво се е трансформирало в тези 14 година години, че тогава „ остарялата “ система се оправя, а „ модерната “ през днешния ден издиша даже при по-слаб напън?

Краткият отговор е елементарен:

Климатични политики в композиция с анти-ядрени настроения!

Дългият включва детайлностите:

1. Калифорния влага милиарди във ВЕИ, които в „ положително “ време дават повече, в сравнение с е нужно, само че в „ неприятно “ спадат съвсем до нула.

2. Поради многото нови ВЕИ, на Калифорния се постанова да влага още повече милиарди и за създаване на нова преносна мрежа вместо да усъвършенства качествата на наличната. Това е голям проблем, тъй като жегата води до чести повреди – това е главният източник на горски пожари в щат, където явлението е годишно и изключително рисково.

3. Калифорния затваря голям брой въглищни централи. Те не са непокътнати, с цел да обезпечават леден запас за сходни обстановки. Защото това коства пари, а и никак не наподобява "еко ".

4. Калифорния затваря нуклеарни реактори, тъй че през днешния ден липсват задоволително мощности, които да дават огромни количества надеждна базова сила.

5. Газовите централи в щата водят непрекъсната борба за оцеляване против деятели, политици и организации, тъй като и те са „ замърсители “... съгласно Грета и Холивуд.

В края на краищата през днешния ден се стига до три съществени резултата:

1. Цената на тока за семействата в Калифорния експлоaдира – растежът й в последните 10 година е 6 пъти по-бърз от този в останалите щати на Съединени американски щати (вижте графиката на цените), а безспорната стойност към този момент гони междинната за Европа.

2. Заради гигантските флуктуации на ВЕИ, потребностите от и цените на горещия запас скачат доста. Но никой не желае да заплаща за него, защото това значи още по-високи цени за крайния консуматор. Накрая просто газовите централи се поддържат на ръба.

3. Още по-малко внимание се отделя на поддръжката на леден запас. А неговата роля в енергийната система е тъкмо такава – да се включи, когато всичко друго е изчерпано. Обаче и за това би трябвало да се заплаща.

Забележете представянето на енергийните източници на графиката. По принцип при такива данни се стартира с източници, които би трябвало да обезпечават базовата сила в системата – огромни и неизменчиви количества. На графиката обаче най-отдолу стоят ВЕИ, а нуклеарната сила (която би трябвало да играе тази роля) е тънка линия най-отгоре. Това е неуместно и демонстрира равнището на отдалечаване от действителността, което са достигнали „ спасителите на планетата “ в Калифорния в опитите си да бъдат прекомерно еко.

Честно казано, не ми пука дали в Сан Франциско, Берлин или Брюксел ще си създадат верните заключения от тази история и ще вземат ограничения. Те са толкоз богати, че могат да си разрешат и да нямат ток понякога (явно е съвременно!). Ние обаче не сме и не можем да си го позволим. Затова би трябвало да внимаваме какво одобряваме и планираме в границите на Европейската зелена договорка.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР