Петък 13-ти - комбинацията в календара, която парализира от страх

...
Петък 13-ти - комбинацията в календара, която парализира от страх
Коментари Харесай

Страхът от Петък 13-ти

Петък 13-ти - комбинацията в календара, която сковава от боязън мнозина по целия свят . Страхът на някои хора е толкоз мощен, че даже не стават от леглото. Други отхвърлят да летят със аероплан, да пътуват изобщо, трети отсрочват покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800 и 900 млн. $, защото доста хора просто не отиват на работа.

За суеверните съдбовната дата е същинско тестване . Страхът от петък 13-ти даже си има име и лично научно наименование -   параскевидекатриафобия . Терминът е събирателно от  декатриафобията  (страх от цифрата 13) и  параскевифобията  (страх от петък).

Последните изследвания обаче демонстрират, че хората стават все по-малко суеверни във връзка с „ нещастния ” петък 13-ти . Според едни нарочената за злокобна композиция е обвързвана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се счита, че е предал Исус, е 13-ят деятел.
 / iStock/Getty Images
Според други суеверието стартира на 13 октомври, петък , през далечната 1307 година Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всевъзможни смъртни грехове, в това число и магьосничество.-->

Въпреки другите тълкования обаче е реалност, че и до през днешния ден мнозина потръпват, когато 13-ят ден от месеца съвпадне с петък.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР