Пет язовира във Варненска област остават рискови и след проверката

...
Пет язовира във Варненска област остават рискови и след проверката
Коментари Харесай

Пет са рисковите язовири в област Варна, няма пари за укрепването им

Пет язовира във Варненска област остават рискови и след инспекцията през юни тази година. В момента експертна комисия ревизира язовирни стени и дерета.

Най-проблемен от 84-те язовира в региона е " Елешница ", който е край Дългопол и е един от най-големите в региона. Обилни превалявания през 2014 година са разместили плочите на преливника.

" Опасен е, защото под язовирната стена минава пътят, който свързва Долни чифлик с Дългопол и всичките села, след което се влива в река Камчия. Опасен е за инфруструктура, аграрни земи ", сподели Милен Илиев, старши-експерт в Областна администрация – Варна.





Вече 9 години специалистите дават наставления за язовира, който се стопанисва от “Напоителни системи ” за ремонт, само че няма резултат.

" Сроковете за осъществяване на тези наставления са непрекъснати до осъществяване на ремонтните действия, които се изискват за възобновяване на изправното техническо положение на язовирните стени или оборудванията към тях ", сподели Даниела Янкова, представител на Държавната организация за метрологичен и механически контрол във Варна.



" В случай, че се поддържа на равнището, което е сега, и както е обещано в предписанието от наша страна, смятам, че ще може да се обезпечи относителна сигурност ".

Другите проблематични язовири са " Средно село " в община Ветрино, който е с неработещ изпускател. " Юнец " в община Долни чифлик има дупка в стената от метър и петдесет, а язовир “Вълчи дол ” е със съществени проблеми.

" Има и язовири, които са със скъсани язовирни стени, напълно скъсани като " Тутраканци 1 ". Той е дребен, само че при значителни превалявания 235 литра за квадратен метър. За 4 часа се изпълни, трансферира стената, преливникът не преведе водата и се скъса стената ", изясни Милен Илиев, старши-експерт в Областна администрация – Варна



“Язовирите постоянно ще бъдат евентуално рискови уреди. Изброените пет са избрани като такива, само че все още са подхванати дейности и ограничения, които да понижат заплахата от повреди, в случай, че се извършват, смятам, че подсигуряват безвредната употреба ", добави Даниела Янкова, Държавна организация за метрологичен и механически контрол.

За сигурността на популацията край язовирите се вземат специфични ограничения.

" Има наставление за сиренна сигурност, превантивно да се случва, която е от 2 години и в този момент влиза в действие. И ще би трябвало да се слагат сирени за ранно извествянане на всички язовирни стени ", сподели Огнян Рачев, зам.-областен шеф на Варна.





През този месец във Варненска област се ревизира и положението на деретата отвън обитаемоте места. Често те са неподдържани.

" Местата, където има централизация на тревни и дървесни култури, се получава затлачване на деретата и това неблагоприятства отвеждането на пристигнали води от паднали превалявания ", изясни инж. Кирил Димов, хидроинженер.

След инспекциите на язовири и дерета във Варненска област, които ще продължат до 13 октомври, в Областна администрация ще направат разбор за тяхното положение.

Репортер: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР