ПЕТ скенерът в Университетска болница Света Марина се използва основно

...
ПЕТ скенерът в Университетска болница Света Марина се използва основно
Коментари Харесай

За 10 години над 20 000 пациенти са минали през варненския ПЕТ скенер

ПЕТ скенерът в Университетска болница „ Света Марина ” се употребява главно при онкологични болести, като е потребен и при проучвания за болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и търсене на епилептично огнище. Това показа в изявление за Дарик доцент доктор Борислав Чаушев от Клиниката по ядрена медицина и метаболитна терапия към Университетска болница “Света Марина ” във Варна.

За 10 години откогато ПET скенерът се употребява във Варна, на него са били изследвани над 20 000 пациенти от цялата страна. Специалистът изясни, че високотехнологичният уред дава опция да се сканира цялото тяло – от главата до пръстите на краката.

„ Имаме доста насъбран опит въз основата на всички тези пациенти. Ние сме Университетска болница. Тук попадат сложни случаи, при които не всякога диагнозата се слага от стандартните образни проучвания ”, посочи доцент Чаушев.

ПЕТ скенерът е последното, завършващо равнище след стандартните образни проучвания като компютърен томограф, магнитен резонанс и ехографски проучвания. Благодарение на високотехнологичната инсталация може тъкмо да се оцени метаболитната интензивност на патологичния развой. С другите стандартни образни проучвания могат да основат усещане, че болестта е интензивно, а пациентът в действителност е в цялостна ремисия.

Продължителността на проучването с ПЕТ скенера е към 20 минути и зависи от растежа на пациента. Процедурата не е нездравословна за организма.

Всички проучвания на ПЕТ скенера се поемат от Здравната каса. Изследванията на него обаче се вършат единствено с направление от експерт.
„ Има взрив на онкологичните болести, като най-често срещаните са колоректалният карцином, белодробният карцином и ракът на гърдата ”, уточни доцент Чаушев.

Клиниката по ядрена медицина и метаболитна терапия е първият център със независим циклотронен комплекс. Отделението разполага и със стая за радионуклеидна терапия. Следващата облага ще е нова гама камера, която в избрани случаи може да бъде по-полезна от ПЕТ скенера.

„ Има доста разочаровани пациенти от лекуване в чужбина, само че мисля, че нашата болница е на нужното равнище, с цел да дава комфорт на пациентите и да се грижи за тяхното лекуване ”, означи още експертът. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР