Пет пъти по-малко пътници - 107 898, е обслужило през

...
Пет пъти по-малко пътници - 107 898, е обслужило през
Коментари Харесай

Акценти за 5 март-12 март от Banker Weekly



Пет пъти по-малко пасажери - 107 898, е обслужило през февруари 2021 година летище София. Това значи, че спрямо февруари 2020 година, когато през двата терминала са минали 541 636 души, пътникопотокът е понижен тъкмо с... 80.1 %. Още по-тревожен е фактът, че през февруари пасажерите са с 25 517 по-малко, в сравнение с през януари. За някои това може да наподобява обикновено, защото Малък Сечко е с три дни по-кратък от Голям Сечко. Само че, ако  разделим 133 415 (колкото са пасажерите през януари) на 31 и умножим получения резултат по 28, сметката ще се окаже вярна: обслужени са 107 898, а не 120 503 пасажера. Така че изводът се постанова от самосебе си: от началото на годината пътническият трафик през летище София продължава да понижава със съществени темпове.

Лихвите по автокредитите са двойно по-високи от тези по лизингите

Фирми от IT сектора у нас дават двойно по-високи бонуси на техни експерти, в случай че си купят хибриден или напълно електромобил. Целта е това да се отрази на лихвите било то по лизингови схеми или по потребителски заеми, което да направи по-поносими месечните вноски. По този метод работодателите от бранша се пробват да задържат фрагментите, които така и така са ъгъл. 

Беглият взор върху кандидат-депутатските листи на ГЕРБ демонстрира отчетливо две неща. Първо, че банката " Кадри " е празна. И второ – че Бойко Борисов продължава да играе единствено на несъмнено. Десетима от сегашните му министри са водачи на листи. В партийните описи попадат още двама, на линия са и неколцина от някогашните им сътрудници. 

Истинските играчи, на които Борисов разчита и посредством които дърпа конците в цялата страна са министрите. Предполага се, че сред тях съществуват задоволително здрави връзки и зависимости, с цел да се държат дружно, каквото и да се случва. Докато на депутатите той е отредил друга роля - да пазят гърба му.

Европейската централна банка даде обещание да форсира печатането на пари, с цел да държи под надзор кредитните разноски на еврозоната. Разтревожени от растежа на доходността на държавните облигации, европейските централни банкери взеха решение на постоянното си съвещание а 11 март да изолзват по-щедро изключителната си пандемична стратегия (PEPP) за покупка на дългови бумаги, само че през идните месеци. Засега паричната политика на ЕЦБ се резервира непроменена. Лихвите по депозитите остават на досегашните минус 0.5 процента; резервират се и параметрите на изключителната пандемична стратегия и размерът й от 1.85 трлн. евро.

През последните дни държанието на ръководещите е чудесна илюстрация на мъдростта, че каквото самичък си направиш, и най-злият зложелател не може да ти го аргументи. Безспорно най-зрелищното самопрострелване на ГЕРБ бе обвързвано с несъответстващата, съвсем истерична реакция на сериозната оценка за ситуацията в България на американските сенатори Боб Менендес (демократ, ръководител на комисията по външна политика към Сената на САЩ) и Джим Риш (републиканец, най-старшият представител на партията в комисията).

Една поява в общественото пространство през последните дни разбуни духовете и отвори вратата за голям брой клюки и спекулации. Става дума за присъединяване на някогашния финансов министър Владислав Горанов в среща сред ГЕРБ и КНСБ, на която бяха показани акценти от икономическата стратегия на партията.  " Завръщането " на Горанов " в лоното " бе признато от някои като сигнал или като нещо протичащото се подмолно, и наблюдаващите застанаха нащрек.



Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без глоба на съда, е невалидна. Това реши Съдът на Европейски Съюз в Люксембург.

Още на 10 март Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates’ Court) в Лондон е прекратил всички " български " каузи, формирани поради европейски заповеди за арест, издадени от Иван Гешев и неговите прародители. Определени са като негодни, написа Божков във Facebook.

Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и е връчена на мен посредством назначен от Каскета служебен бранител. Дори и да има такава заповед, тя към този момент е негодна, приключва победоносно Божков.



" Духът на други Живков си е тук и господин Борисов доста майсторски употребява това. Работа, работа, работа, повтаря той, само че в никакъв случай не загатва дали тази работа ще бъде свършена качествено и по европейски "

" В европейския подтекст Борисов е измежду най-възрастните управници - единствено него трима папи са го милвали по главата. Той надживява папите в дословния смисъл на думата. Вече има насъбран сериозен опит. Меркел си потегля и той остава доайенът на европейската политика. Което припомня, че в света има чудовищно доста подигравка ", сподели пред " Банкеръ "  ПР-експертът Мартин Димитров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР