Пет пълнометражни и две късометражни копродукции са включени в специалната

...
Пет пълнометражни и две късометражни копродукции са включени в специалната
Коментари Харесай

“Златна роза отделя специално място на копродукциите с миноритарно българско участие

Пет пълнометражни и две късометражни копродукции са включени в специфичната стратегия "Фокус-копродукции ". Това са "Уестърн " на немската режисьорка Валеска Гризебах, който беше в Официалната селекция на фестивала в Кан и ще бъде показан за пръв път пред българска аудитория, "6,9 по Рихтер " на Нае Каранфил, "Белгийският крал " на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, сръбското предложение за "Оскар " за чуждоезичен филм "Реквием за госпожа Й. " с режисьор Боян Вулетич. "Синът на София " на Елина Псику (награда за най-хубав филм в Трайбека, Ню Йорк) също е премиерно заглавие за България. Два късометражни кино лентата - първата копродукция сред Португалия и България - "Септември " на Леонор Ноиво и македоно-българската копродукция "Колитба " на Андрей Волкашин също са включени във "Фокус-копродукции ". Седемте копродукции ще бъдат прожектирани в Зала 1 на "Фестивален и конгресен център " - Варна.
В програмата за новаторско и пробно кино "Открити хоризонти " вземат участие 14 кино лентата - 13 късометражни и пълнометражният "6 и 1 мислено " на Лъчезар Петров. Сред късометражните заглавия ще забележим "Това е твоето бебе " на Христо Порязов, "Серафим " на Ваня Донева с присъединяване на Ивайло Христов, "Домино резултат " на Яна Лекарска и други нови филми на студенти и млади създатели.

На 01.10 от 19 ч. ще се състои премиерата на цифрово реставрираната версия на драмата "Парчета обич " на Иван Черкелов. Филмът е основан през 1991 година и е емблематичен за цяло едно потомство. През 2017 година черно-белият негатив на кино лентата е сканиран в Германия, по-късно е цифровизиран и реставриран с цветни корекции у нас и изваден на DCP положително копие. Това е първият български филм, реставриран по този способ. Инициативата е във връзка 60-ата годишнина на Рали Ралчев и Иван Черкелов. Реставрираният филм е селектиран в секцията "Архивни съкровища " на фестивала на класическото кино "Люмиер " в Лион, който ще се организира през октомври.

Продължава и обичайното съдействие на фестивала "Златна роза " с "Карин дом ". Средствата, които се съберат от тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат употребявани за подновяването на детската площадка за деца със специфични потребности.

"Карин дом " е организация, която към този момент 21 години дава терапия и поддръжка на деца със специфични потребности и техните фамилии. Една от главните цели на експертите на Карин дом е децата да порастват в фамилна среда и да съумеят да се включат в просветителната система дружно със своите връстници.

Повече информация за фестивала "Златна роза " ще намерите на формалния уебсайт: www.zlatnaroza.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР