Пет от най-големите икономики в света са изложени на реален

...
Пет от най-големите икономики в света са изложени на реален
Коментари Харесай

Пет от най-големите икономики в света са изложени на риск от рецесия

Пет от най-големите стопански системи в света са изложени на действителен риск от криза. Британската стопанска система се сви през второто тримесечие, а брутният вътрешен артикул на Италия не регистрира никакъв напредък. Икономиката на Германия, четвъртата по величина в света, регистрира спад през второто тримесечие. Междувременно Мексико избегна рецесията, която нормално се счита за налична при две поредни тримесечия на спад, като се чака стопанската система на страната да остане слаба и през тази година. На фона на това, данните демонстрират, че и Бразилия може да изпадне в криза през второто тримесечие.

Германия, Англия, Италия, Бразилия и Мексико се подреждат измежду 20-те най-големи стопански системи в света. Сингапур и Хонконг, които са по-малки, само че към момента служат като жизненоважни центрове за финанси и търговия, също страдат, оповестява CNN.

Освен че икономическият напредък се забавя във всяка от тези страни, спадът в световното производството и внезапното намаляване в бизнес доверието утежниха нещата още повече.

Икономиката на Китай пораства с най-бавни темпове от близо три десетилетия, до момента в който страната заплаща налог за продължителната комерсиална война със Съединени американски щати, които ще наложат нови мита върху китайския експорт през септември и декември. „ Общата линия е слабата световна вероятност “, споделя Нийл Шеринг, основен икономист в Capital Economics.

Миналият месец Международният валутен фонд понижи прогнозата си за растежа на световната стопанска система през тази година до 3,2%, най-слабият ритъм от 2009 година Освен това намали упованията си за 2020 година до 3,5%.

Инвеститорите са все по-притеснени. Пазарът на облигации проблясва с предупредителни знаци и повече от една трета от интервюираните ръководещи сдружения от Bank of America считат, че световната криза ще стане действителност през идващите 12 месеца.

Икономики в риск

Германия разчита в огромна степен на експортьорите, които продават непропорционално количество артикули на Китай и Съединените щати. Забавянето в световните продажби на коли също удря немската стопанска система. „ Настоящият отчет за Брутният вътрешен продукт несъмнено бележи края на златното десетилетие за немската стопанска система “, споделя Карстен Бжески, основен икономист за Германия в холандската банка ING.

Докато страховете от Брексит без договорка оказват помощ за свиването на немската стопанска система, казусът предизвиква най-вече болежка в Обединеното кралство, където стопанската система се свива за първи път от 2012 година насам. Британската стопанска система би трябвало да се възвърне през третото тримесечие, с цел да избегне криза. Но в случай че министър председателят Борис Джонсън извади страната от Европейския съюз без съглашение на 31 октомври, то евентуално рецесията ще бъде неизбежна.

Слабата продуктивност в Италия, високата безработица измежду младежите, големият дълг и политическият ужас са главните аргументи за икономическото закъснение.

Спад в вложенията и напън върху секторът на услугите са измежду главните проблеми на Мексико. Бразилия, най-голямата стопанска система в Латинска Америка, страда от слабото индустриално произвеждане и високата безработица. Данните, които ще бъдат оповестени през идващите седмици, ще покажат дали страната изпада в криза.

Бурни облаци

Според Шеринг, някои от терзанията са неоправдани. На световно равнище, съгласно него, разноските на фирмите в активи, като съоръжение, са се нормализирали. Пазарът на труда е резистентен. "Въпреки че в международната стопанска система има слаби звена - изключително в производството, други се оправят относително добре ", сподели той. „ Всичко това е в сходство с нашето мнение, че световният напредък се забавя, а не се срутва ", акцентира специалистът.

Така или другояче съществуват три огромни риска.

Първият е комерсиалната война. Ако Пекин и Вашингтон продължат да усилват напрежението, доверието на бизнеса може да изпари. Международният валутен фонд предизвести, че растежът през 2020 година ще бъде понижен с половин %, в случай че разногласието ескалира в допълнение.

Друг огромен риск е дали централните банки ще съумеят да приложат верни политики. Ако това не стане, това ще докара до отрицателна реакция на финансовите пазари, а това, от своя страна, ще се отнесе към действителната стопанска система. Федералният запас на Съединени американски щати понижи лихвените проценти предишния месец за първи път от 11 години насам, а Европейската централна банка загатна, че ще приложи повече тласъци през септември. Формира се напън върху Китай, с цел да понижи главния си лихвен % за първи път от четири години. Други централни банки по света също понижиха лихвите.

Последният риск е обвързван с световния бранш на услугите, който нормално поддържа растежа. Спадът в производството обаче може да докара до намаляване и при услугите, а това няма да е добра вест за нито една стопанска система по света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР