Пет месеца преди най-късния момент за избори в страната -

...
Пет месеца преди най-късния момент за избори в страната -
Коментари Харесай

Алфа рисърч: 6 партии в нов парламент с трудности за излъчване на кабинет

Пет месеца преди най-късния миг за избори в страната - постоянния избор през март, ГЕРБ и Българска социалистическа партия са с на практика изравнени шансове, а в предстоящ парламент биха влезнали шест политически обединения. Все още има съществено ядро от твърдо решили да гласоподават гласоподаватели, които обаче още избират за кого и могат да трансформират резултатите.
Това сочат данните от най-новото национално-представително изследване на социологическата организация "Алфа Рисърч ". То е извършено сред 21 - 30 септември 2020г. измежду извадка от 1031 пълнолетни жители и е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите настройки на българските жители на организацията.

Лек спад при Слави Трифонов
Ако изборите бяха през днешния ден, с най-голяма възможност бихме имали 6 партиен парламент, който поради позициите и (не)съвместимостите сред съществени политически сили би бил изправен пред съществени компликации да излъчи държавно управление, разясняват социолозите.
Позициите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия са равни, като ръководещата и водещата опозиционна мощ взимат към 20 на 100 от гласовете на твърдо решилите да гласоподават. В предходното изследване на "Алфа Рисърч " - от юли, партията на премиера Бойко Борисов взимаше 26.7% против 19.2 за левицата. Сега ГЕРБ продължава да има преднина от 0.9 на 100, а съгласно социолозите парадоксалното на пръв взор удържане на позицията на партията се дължи на два съществени фактора: ре-мобилизацията на твърдото ядро и едва прекосяване на нейни гласоподаватели към конкурентни партии вдясно.
На трета позиция остава "Има подобен народ " на Слави Трифонов. При него има лек отлив на гласове - подготвени са да го поддържат 14.9 % от гласуващите против 18.8 % през юли. Според социологическата организация спадът се дължи на обстоятелството, че въпреки митингите да започнаха със "силна модернизационна поръчка ", в хода им най-силен подтик е получил протестният ляво-популистки избор, отливащ се към следващите "нови " планове.

"Демократична България " резервира скока, Движение за права и свободи пораства
"Демократична България " резервира сериозния скок в поддръжката си от началото на митингите, само че за момента без по-високо струпване (9.4% от гласуващите при 12.3% през юли). Така тя дели четвърто/пето място с Движение за права и свободи, което също бележи вътрешна готовност и доближава 9.9% избор (повишение с 1.6% през юли).
Като най-сериозни губещи се обрисуват съдружните сътрудници в ръководството "Обединени патриоти " (3.8%) и "Воля " на Веселин Марешки (0.3%), които към този момент остават под чертата.
Новоучредената партия на някогашният втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България ", към този момент събира поддръжката на една 0.2 на 100 от решилите да гласоподават.

Избирателите, които могат да разместят позициите
Трябва да се означи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласоподават към момента избират кого да поддържат, което може да пренареди редица позиции в действителна обстановка на избор.
Две са основите провокации в развоя на публичните настройки пред изборите, без значение дали постоянни или предварителни - първо, дали ще израсне мощна дясна модернизационна опция на ГЕРБ и второ, дали новите партийни планове ще запазят притегателността си, когато показват новите си лица и стратегии.

Оставка или кабинет до края на мандата
Изходът от обстановката на рецесия наподобява прекомерно неразбираем, демонстрира изследването. При 66% поддръжка за митингите, единствено 44% упорстват за незабавна оставка на кабинета и бързи предварителни избори, а общо 56% са за постоянни избори.
Мненията по един от основните проблеми - каква е най-хубавата опция на настоящето ръководство, са разнопосочни освен в обществото, само че и измежду симпатизантите на главните политически сили, регистрират от "Алфа рисърч ".
17.6% припознават в президента Румен Радев политическият конкурент на премиера Бойко Борисов и считат, че решението е в основаването на негов партиен план.
15% - главно последователи на Слави Трифонов, залагат на формулата "всички против ГЕРБ ".
9.4% са за "лява опция ", като симпатизантите на Българска социалистическа партия и Мая Манолова се двоумят сред тази алтернатива и обединяване към Радев.
12.2% са за "дясна опция ". Тя се поддържа от към 75% от симпатизантите на "Демократична България ", само че и от към една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти.
Общо 14.5% от гласоподавателите, главно от средите на подкрепящите ръководството партии, са на мнение, че няма допустима опция.

Подкрепа за митингите
Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) не престават да показват кардинална поддръжка за митингите в страната, макар запасите към техния състав и изразни средства, сочи изследването. социолозите обаче регистрират забавна наклонност по отношение на в началото записаните през юли данни - понижава безапелационната поддръжка за митингите в София, а се усилва тази в по-малките обитаеми места. Изследването демонстрира, че обособените обществени групи проектират върху митинга своите лични проблеми и упования, което му дава по-широк прочит и отзив от ангажираността на непосредствените участници в него, се споделя в разбора към проучването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР