Пет месеца живот сред промяна отново доведоха българите до усещане

...
Пет месеца живот сред промяна отново доведоха българите до усещане
Коментари Харесай

Ако не искаш Петков, получаваш Борисов

Пет месеца живот измежду " смяна " още веднъж доведоха българите до чувство за политически лимит - държавното управление e на ръба, върти пета над пропастта, пада. Валят залози по кое време тъкмо ще се случи. Едни анализатори " насрочиха " предварителните избори за есента. На други в помощ се притече вицепремиерът Асен Василев, който предвижда, че може да се състоят следващата година. Никой не би заложил пари, че ръководещата коалиция ще изкара цялостен мандат. В това положение има нещо колкото удивително, толкоз и незабелязвано от обществото - след края на двуполюсния модел през 2001 година България съвсем от самото начало си живее по този начин. Разприте в Национална движение „Симеон Втори", след това при тройната коалиция, възходящото отвращение на хората към Борисов, в това време и публичната присъда над Орешарски ни караха да изпитваме непрекъснато предусещане за край - властта пада, друга идва. Но в множеството случаи тя докрета до финала. Обществото пък по този начин и не разбра, че живее в парадоксално неслучване на сякаш протичащото се.

Сегашната обстановка изумително наподобява съответно на мандата на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи (2001 - 2005 г.). Събрала разнородни сили и ползи, тогавашната коалиция, както през днешния ден, се състоеше от реформаторска съставна част и друга, закотвяща в предишното. Тя отново бе примес от прозападни и проруски сили. По същия метод

 

министър председателят губеше рейтинг всякога, щом си отвори устата

 

(Симеон Сакскобургготски - тъй като не произвеждаше членоразделна реч; Кирил Петков - тъй като я разчленява в лапсуси). Обещанията катастрофираха първоначално, а вътрешните несъгласия в края бяха толкоз огромни, че никой не знаеше кой тъкмо ръководи. И въпреки медиите и публиката непрекъснато да брояха дните до предварителния избор, липсваше завършена политическа опция. Съответно на хората не им се гласуваше - и времето по този начин си мина. После пък тройната коалиция оцеля, откакто съществуването на една от партиите бе подчинено на връщането на парцелите на един човек, а друга му устрои непрестанен рекет с следствие да ги лишава. Тези исторически сюжети са значими, тъй като демонстрират, че българското ръководство е оцелявало при надалеч по-големи драми. Настоящата коалиция безспорно се тресе от кавги, изправена е пред поредност от рецесии. Но гръмовни заключения за бъдещето не трябва да се вършат. На сочните пояснения по кое време и по какъв начин ще дойдат предварителните избори

 

хората следва да се отнасят като към откровения на Наталия Кобилкина -

 

може да са истина, само че може и не; най-добре да служат за забавление.

В подтекста на настоящата обстановка у нас би трябвало да бъдат казани и четири други неща. Те са по отношение на най-важното: нужни ли са предварителни избори:

Първо, всички социологически проучвания все още демонстрират отвращение да се гласоподава. При " Галъп " през май съвсем два пъти повече са българите, които не желаят предварителен избор (44% по отношение на 24%). Сходна е обстановката през април при " Тренд " (47% по отношение на 37%). Успоредно недоверието в държавното управление пораства, то е към 60%. Изводът е, че " смяната " е разжалвана, само че никога няма припозната опция. Няма и по какъв начин, откакто де факто липсва. Ако се отиде на избори, това ще бъде голяма нелепост по отношение на всеобщите настроения. И какъв би бил резултатът от един нежелателен избор, при който нито ръководещите, нито опозицията се утвърждават? Отговорът е явен: видоизменено болшинство на така наречен смяна

 

или... смяна посредством Бойко Борисов. 

 

Най-нормалното нещо е да липсва гора от ръце. 

Второ, огромната вест в социологическите сондажи не е водачеството на ГЕРБ по отношение на Политическа партия, както интерпретират множеството медии. Новината е превръщането на " Възраждане " в трета-четвърта мощ. И двете трендове не трябва да бъдат преувеличавани, тъй като регистрират твърдо решените хора да гласоподават. При включване на колебаещите се Политическа партия изравнява ГЕРБ, а " Възраждане " се свива. Но на изборите партията на Костадин Костадинов би нараснала доста електората си - това е само сигурната прогноза, която може да се направи при предварителен избор. Независимо дали ще взе участие в ръководството " Възраждане " ще е незаобиколим фактор в Народното събрание. Първите данни сочат, че най-вероятно пробив ще направи и партията на Стефан Янев.

Трето, сега

 

Движение за права и свободи са отвън властта

 

Прокарват се въздействия през някои от фигурите в ръководещата коалиция, само че са с надалеч по-малки домогвания от вижданото досега - подценен факт посред злободневията.  

На четвърто място, на база всичко това,  следва да пристигна преценката кое е положително и неприятно за България. Хубаво ли е Янев и " Възраждане " да " трансформират " страната. Ако да, в какво тъкмо ще я трансфорат. Добре ли е да се дават шансове за реанимиране на Движение за права и свободи. Най-вече - следва ли ГЕРБ да се връща на бял кон. Защото е ясно, че реализиран ли предварителни избори управническа настройка без Политическа партия, тя ще е точно държавно управление на Бойко Борисов. Няма кой различен - " Ако не искаш Петков, получаваш Борисов! " (перифраза на остарял лозунг). Добре ли е същият този омерзителен за болшинството българи човек да се възползва от неналичието на опция и против него? Това са най-важните въпроси, а всеобщият отговор е явен.

Всичко това не значи, че актуалното държавно управление не прави неточности. Точно противоположното - кадрово, идейно, отзивчиво препуска от скандал в скандал. Но политиката не е абстракция, тя постоянно е избор сред действителности. С всичките си дефекти актуалната власт е по-добър вид от избори, след които идва Бойко Борисов. Хипотезата, че той ще оправи ценовите и военни бакии, още повече откакто зависят от интернационалните фактори, е химера. По-интересното е, че няма нито един глас към момента, който да твърди, че четворната коалиция ръководи

 

по-корумпирано и с повече неистини от самата ГЕРБ

 

Впрочем, точно на тази преценка се дължи нежеланието за избори макар неналичието на възторг за нея.   

Ако поразсъждаваме още веднъж в исторически проект, следва да се регистрира, че ръководещата коалиция разполага с неповторим вид за презареждане  - в един момент Асен Василев просто да смени Кирил Петков. Сценарият наподобява химера само тъй като в никакъв случай не се е случвал. И двамата са ръководители на главната управляваща партия, работят и са схващани като братя. Размяната би била опция, в случай че рейтингът им се движи разнопосочно, а сегашният вицепремиер бъде консенсусен за сътрудниците. Но най-важното е българското общество да осъзнае, че в политиката в никакъв случай не се избира положително, а най-малкото зло. Все още слабият либерален опит кара гласоподавателите да бленуват за почтени, можещи, виновни, смели, с безупречна биография... ръководещи. Няма такива. А това е не просто исторически, само че и географски урок - накъдето и да се обърнем, ще забележим все страни, в които хората едвам понасят политиците си, измежду тях и ръководещите - действителност, с която просто би трябвало да се свикне. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР