Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще

...
Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще
Коментари Харесай

Пет концерта в Европейския музикален фестивал във Варна

Пет концерта са включени в Европейският музикален фестивал, който ще се организира през месеците март и април във Варна. Събитието се провежда с поддръжката на Община Варна. След сложните пандемични години, през които уредниците бяха принудени да го организират през есента и в скъсен размер, в този момент фестивалът още веднъж ще оцветява в музика и танц първите месеци на пролетта. Откриването ще бъде на 23 март от 19 ч. в Градската художествена изложба с двама млади актьори - българска цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на влиятелния международен клавирен конкурс „ Маргарита Лонг - Жак Тибо “ в Париж. Те ще музицират дружно с Български камерен оркестър - Добрич, с диригент Арто Чифчиян. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. В програмата е включена още Увертюра към операта „ Алцеста “ от Глук и рядко изпълняваната „ Серенада върху шведски национални песни “ от Макс Брух. ”

На 3-ти април е авторският театър на Александра Драгова “Осем ”. Тя е открита от фондацията на Димитър Бербатов през 2016 година и минава през разнообразни конкурсни формати у нас и в чужбина. Сега Александра сервира на публиката един приключен театър - от концепцията до хореографията и режисурата. В танцовото шоу вземат участие 12 млади професионални танцьори, които пресъздават концепциите за цикличността на ритуалното време. Различни култури са вплетени в хореографските решения на “Осем ”. Спектакълът е част от модула “Имена от бъдещето ” на Европейския музикален фестивал Варна.

Модулът “Musica da camera ” ще показа на 12-ти април в Градската художествена изложба двама актьори - цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. Те ще зарадват варненските си фенове с стратегия, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк - едно от най-красивите и сложни творби за цигулка и пиано в международната музикална литература.

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в сетивен театър на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна с “Фламенко трибют на Пат Матини ” на Сантяго Лара квартет. Варненската аудитория има привилегията да стане част от първото посещение в България на един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи Сантяго Лара. Ще бъде показан премиерно авторският му албум “Фламенко трибют на Пат Матини ”, който включва истински аранжименти с детайли на достоверно фламенко на музиката на една от живите митове в международния джаз - китариста Пат Матини. Албумът “Фламенко трибют на Пат Матини ” печели многочислени награди и е представян на влиятелни подиуми като Фестивала в Херес,Фламенко биенале - Севиля, Фламенко спектакъл Sadler`s Wells и други Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро - барабани и перкусии. Огън към музиката в спектакъла ще добави със своя фламенко танц именитата Мерседес Руиз, адмирирана по по целия свят танцьорка, същински дипломат на испанската танцова просвета.

Crossover модулът на фестивала ще предложи забавен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26 април в Градската художествена изложба джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите сътрудници и другари Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев - саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския план на Кукошаров “Windharmonium ensemble ”. Проектът е самобитна симбиоза сред жанра на камерната и кино музика, джаза и импровизацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР