Пет европейски държави и Канада се обединиха, за да се

...
Пет европейски държави и Канада се обединиха, за да се
Коментари Харесай

Европейските нации се присъединиха към делото за геноцид в Мианмар

Пет европейски страни и Канада се сплотиха, с цел да се причислят към делото за геноцид в Международния съд (ICJ), което упреква Мианмар в осъществяване на геноцид против общността рохингия.

Дания, Франция, Германия, Холандия и Англия подадоха взаимна декларация за интервенция по делото, заведено от Гамбия през 2019 година, заяви най-висшият съд на Организация на обединените нации късно в четвъртък.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла. Около 90 000 души, разселени заради спора в Мианмар: Организация на обединените нации Боевете в Мианмар се ускоряват покрай границата с Индия, полицейски час е натрапен в Ситуе Военните на Мианмар признават, че са изправени пред „ тежки офанзиви " от силите за прелом завършек на списъка

Групата се базира на „ общия интерес за постигането на високите цели “ на конвенцията от 1948 година за попречване и наказване на геноцида.

„ Искаме да дадем принос за изясняване и битка с геноцида. Фокусираме се изключително върху насилието против дами и деца “, сподели Таня декор Услар, общоприет шеф по правните въпроси на Германия, в обява на X.

Съдът сподели, че Малдивите са подали обособена декларация, обвиняваща Мианмар в геноцид.

Съгласно разпоредбите на Международния съд, декларациите значат, че тези страни ще могат да показват правни причини по делото, повдигнато през 2019 година след интернационалното отвращение от отношението към общността на мюсюлманското малцинство рохингия.

Проучвателна задача на Организация на обединените нации заключи, че военна акция от Мианмар през 2017 година, която прогони 730 000 рохингия в прилежащ Бангладеш, е включвала „ геноцидни дейности “.

Мианмар отхвърли геноцида, отхвърляйки констатациите на Организация на обединените нации като „ предубедени и неправилни “. В него се споделя, че репресиите са били ориентирани против бунтовниците рохингия, които са направили набези.

Но Министерски съвет отхвърли възраженията на Мианмар против производството за геноцид през юли предходната година, проправяйки пътя делото да бъде изслушано напълно.

Бежанците рохингя са изправени пред сложни условия

Понастоящем Бангладеш е хазаин на близо един милион бежанци рохинги, които живеят в пренаселени лагери и с незадоволителни запаси.

Миналия месец чиновници на Мианмар се срещнаха там със фамилии на бежанци рохингия, с цел да обсъдят тяхното репатриране.

Съгласно проект за репатриране, направен по време на тристранна среща сред двете страни и Китай, Мианмар се съгласи да одобри връщането на към 3000 бежанци до декември.

Но доста бежанци отхвърлиха да се върнат, страхувайки се от по-нататъшно гонене.

През последните дни ескалиращото напрежение в Мианмар докара до бягство на близо 600 рохинги в прилежаща Индонезия.

Въпреки че хората от Ачех в Индонезия и преди са приветствали бежанци, които са отведени във краткотраен лагер, преди нормално да бъдат преместени в други елементи на Индонезия, напрежението ескалира с идването на от ден на ден рохинги.

>

Около 250 бежанци рохинги плаваха край крайбрежията на Индонезия в петък, откакто опитите за кацане предходния ден бяха прекъснати от локалните поданици.

Това беше третата лодка, която доближи най-северната провинция на Индонезия от вторник. Другите двама, които дойдоха на друго място, получиха позволение да кацнат.

В изказване, изпратено до Al Jazeera, KontraS Aceh, Комисията за изчезнали лица и жертви на принуждение, сподели, че един от проблемите е, че държавното управление няма повсеместен проект за справяне с бежанците, макар президентския декрет от 2016 година, който декларира, че държавното управление ще си сътрудничи с институции като Организация на обединените нации и други интернационалните организации, с цел да се оправят с идващите.

„ Когато държавното управление мълчи и оставя този проблем да се проточи, се случва този тип отменяне и това е доста тревожно “, сподели Азхарул Хусна, координатор на KontraS в Ачех.

KontraS Aceh добави, че е призовал индонезийското държавно управление да помогне на бежанците и неотложно да ратифицира Конвенцията за бежанците от 1951 година

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР