Пет браншови организации в земеделието подготвят протестно шествие в София.

...
Пет браншови организации в земеделието подготвят протестно шествие в София.
Коментари Харесай

Земеделците излизат на нов протест в София

Пет браншови организации в земеделието приготвят протестно шествие в София. Недоволството е от незадоволителното, съгласно тях, финансиране на бранша от страната. Протестиращите фермери към този момент оповестиха, че желаят оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Според животновъди и оранжерийни производители отводът на агроведомството да заплати така наречен украинска помощ на огромните стопанства, достигнали избрания от Брюксел таван, ще докара до колапс в бранша.

И съгласно животновъдите страната би трябвало да заплати на едрите фермери украинска помощ без да се преценява с европейските решения.

" Да бъде изплатена тази помощ, тъй като следващата година няма да има нито оранжерийни, нито животни, нито мляко. Ако задачата е да бъде унищожено българското произвеждане, казвайте – да си вървим, съобщи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопроизводителите.

Само 81 огромни стопанства са достигнали тавана от 250 хиляди евро на украинската помощ, само че това се трансформира в ябълка на раздора сред фермерите и министъра. В инфарктно съвещание на земеделската комисия в Народното събрание нощес се стигна до нецензурни реплики и лични обиди към министъра.

Министър Кирил Вътев отхвърли да направи следващ опит да изясни за какво парите би трябвало да подкрепят дребните и да се съблюдават европейските правила.

" Утре тези хора, с този нрав, ще дойдат да стачкуват – защо? Да нарушим европейския правилник. Аз на следващия ден (б.р. днес) няма да бъда в София, декларирам го пред всички ", сподели Вътев.

И макар че за оставката на министър Вътев недоволните разчитат, по думите им, на ГЕРБ и Движение за права и свободи, Десислава Танева от ГЕРБ беше безапелационна:

" Тези грозни сценки, това грозно държание, не могат да бъдат оправдани с безусловно нищо. Темата за тавана по какъв начин може да стане първа тематика при изискване, че касае 81 индивида. При изискване, че целият бранш е в такава рецесия, ще подкрепим министъра да извършва решения, които подхождат на законодателството "

Организаторите на митинга плануват шествието да стигне от Министерството на земеделието до Министерски съвет с очакване проблемите им да бъдат чути от премиера.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР