Песента Музикалната емблема на Стара Загора стана официален химн на

...
Песента Музикалната емблема на Стара Загора стана официален химн на
Коментари Харесай

Песен на проф. Петър Жеков е химн на Стара Загора



Песента „ Музикалната емблема на Стара Загора ” стана формален химн на града. Това взеха решение общинските съветници на последното за годината съвещание.

42-ма поддържаха предлагането, импортирано от ръководителя Таньо Брайков, след апел от група интелектуалци. Четирима от общински съветници от Българска социалистическа партия не участваха в гласуването, един от групата на левицата се въздържа.

Автор на текста и музиката на песента е починалият проф. Петър Жеков – Почетен жител на Стара Загора, персона с огромен принос за науката и изкуството. Автор на над 400 научни, научно-популярни и известни изявления, част от които на културологична тема и на сюжети за научно-популярни филми. Участвал е в над 50 публицистични излъчвания по Радио Стара Загора, стратегия „Хоризонт“ и стратегия „Христо Ботев“ на БНР, „Би Би Си“ и Свободна Европа. Нотният му списък съдържа над 1000 художествени песни за глас и пиано в 20 албума. Те слагат началото на българското наличие в музикалния отдел на новопостроената Александрийска библиотека в Египет, а книгите му са в редица влиятелни библиотеки в Европа, Америка и Австралия. За всички тези заслуги към културния живот у нас, проф. Петър Жеков е определен за Почетен жител на Стара Загора през 2008 година
 Мария Жекова Мария Жекова
На съвещанието на Общинския съвет в Стара Загора участва неговата сестра Мария Жекова, която преди три години подари на Общината фамилната им къща, оценена за над 1 млн. лв.. Тя ще се трансформира в Център за даровити деца.

Песента „ Музикалната емблема на Стара Загора ” е подарена от проф. Жеков за празника на града – 5 октомври през 2002 година Мечтата му да стане химн се сбъдна посмъртно.

„ Дадох клетва пред неговите остатъци, че със зъби ще драпам, само че ще се извърши това негово предпочитание, тъй като знаете какво значи посмъртно да дадеш заричане. Тръгна се по тъгите, само че с помощта на невероятната помощ на нашия безценен кмет Живко Тодоров, нещата потеглиха. И дано този марш да се чува епохи наред, да звучи финалът: „ Слава, популярност, популярност и чест на Стара Загора ” – съобщи в изявление Мария Жекова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР