ПЕС приветства предложението на EK относно спешна финансова подкрепа за

...
ПЕС приветства предложението на EK относно спешна финансова подкрепа за
Коментари Харесай

ПЕС приветства предложение на ЕК за спешна помощ срещу безработица


ПЕС приветства предлагането на EK по отношение на незабавна финансова поддръжка за рисковете от безработица в резултат на пандемията, съобщи водачът на европейските социалисти Сергей Станишев. Той прикани министрите в Съвета да дадат зелена светлина, с цел да могат страните в Европейски Съюз да получат нужната поддръжка. Парите би трябвало да стигнат до служащите и компаниите допустимо най-скоро.

Инструментът SURE е избавителен механизъм за държавите-членки и европейските служащи и беше иницииран от левите еврокомисари Паоло Джентилони и Николас Шмит при започване на рецесията с ковид. Той ще обезпечи до 100 милиарда евро за улеснение на краткосрочни схеми за работа и попречване на загубата на работни места през интервала на икономическа неустановеност. Досега петнадесет държави-членки са подали заявки по SURE в размер на 81,4 милиарда евро, като от тях 511 млн. евро са планувани за #България.

Механизмът за попречване на безработицата по време на рецесията Коронавирус е в Плана за възобновяване на ПЕС и успяхме да убедим всички държавни управления на Европейски Съюз да го поддържат през май. Европейските социалисти бяха най-активни и настояха за сериозен пакет за възобновяване на стопанската система, който беше утвърден от Европейския съвет през юли.

Политическото ни семейство ще поддържа натиска по този въпрос. Европейската взаимност не би трябвало да съществува единствено в изключителни обстановки. Този механизъм би трябвало да бъде първата стъпка към непрекъсната европейска презастрахователна скица за компенсации при безработица, съобщи още водачът на ПЕС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР