Перник. В пожълтелите страници на дългата българска история има много

...
Перник. В пожълтелите страници на дългата българска история има много
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Българският народ ще пребъде, защото държи в ръцете си оръжието на познанието, културата и духовността

Перник. В пожълтелите страници на дългата българска история има доста образци за извоювани борби, за войнска чест и героизъм. Сред тези победи проблясват и златните копия на познанието, културата и духовността. Тези воини в никакъв случай никой не е съумял да победи. Тези воини ги има и през днешния ден. С най-ценното оръжие в ръцете си – оръжието на познанието, културата и духовността. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Перник, с които празнува 24 май, оповестиха от прессекретариата на президента .

Вицепрезидентът дефинира 24 май като най-българския и сплотяващ празник. „ 24 май е празникът на всички, които носят запалените факли на познанието и проправят пътя на България напред, вършат страната ни познаваема в целия свят. Над 300 млн. души в света пишат с нашите кирилски букви “, съобщи Илияна Йотова.

„ С 24 май се гордеем без значение дали живеем в рамките на България или отвън тях. Духовната територия на България е доста по-голяма от физическата й територия, тя доближава на всички места, където има българи и се лее красивото българско слово “, акцентира вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова посочи голямата заслуга на България за света. „ Чрез делото на св. св. Кирил и Методий и техните възпитаници България роди третата християнска цивилизация – славянската. Писмеността и богатата просвета излязоха надалеч отвън рамките на страната ни. Днес, когато приказва за България, всеки споделя, че тя е страната на духа и културата. Наша отговорност е да пазим този престиж и да го предаваме на поколенията “, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на българските учители, че се оправиха и с най-тежките тествания, тъй като носят в сърцата си духа на Кирило-Методиевото дело и любовта към българските деца.

„ Днес се прекланяме пред дейците на културата, които ни държат живи и горди в сложните моменти на пандемията. Държавата е още ваш дебитор и би трябвало да ви поддържа повече “, уточни вицепрезидентът.

Приветствието си Илияна Йотова приключи с думите: „ Никога да не забравяме, че българският народ е роден от словото, книжнината, познанието и културата. Да възпитаваме децата си в горделивост, че са българи. “

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР