Перник. Пет ВиК дружества подадоха предсрочно документи за финансиране на

...
Перник. Пет ВиК дружества подадоха предсрочно документи за финансиране на
Коментари Харесай

Пет ВиК дружества подадоха документи за финансиране на мерки за подобряване на водоснабдяването и канализацията от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“

Перник. Пет ВиК сдружения подадоха предварително документи за финансиране на ограничения за възстановяване на водоснабдяването и канализацията от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. Отличниците са Русе, Враца, Ямбол, Перник и Силистра. Крайният период за показване на плановете, готови от Министерство на регионалното развитие при изработването на 14 районни прединвестиционни изследвания, пред Управляващия орган на програмата е 23 април 2019 година Това заяви през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при визитата си в Перник, където взе участие в полемика на тематика „ Европа в нашия дом “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
Останалите обособени територии, за които има направени РПИП и следва подаване на планови оферти по ОПОС 2014-2020, са: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Шумен.
Проектът на „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Перник планува вложения за 84 млн. лева без Данък добавена стойност в Перник и Радомир. Разходите единствено за строителство за двата града са 26 млн. лева за водоснабдяване и 45 млн. лева за отклоняване и филтриране на отпадъчните води. За град Перник е планувана реорганизация на над 15 км водопроводи, три нови водоема с общ размер 13 300 куб. м, реорганизация и уголемение на 29.2 км канализационна мрежа и реорганизация на Пречиствателната станция за отпадни води Батановци. В град Радомир ще бъдат изпълнени 2.2 км директен тръбопровод, съвсем 10 км вътрешна водопроводна мрежа, реорганизация и уголемение на съвсем 7 км канализационна мрежа, 2 канализационни помпени станции и тласкатели.
Изпълнени са към 80% от плануваните строително-монтажни работи при рехабилитацията на язовир „ Студена “, която се прави за увеличение на техническата и експлоатационната валидност на стената и прилежащите уреди, осведоми още министър Аврамова. Язовирът обезпечава питейна вода за към 100 хиляди поданици, както и вода за промишлени потребности и енергодобив. Предвид обстоятелството, че всички строително-монтажни работи се правят в изискванията на непрекъсната употреба на язовира и непрекъсващо водоподаване към потребителите, част от тях се извършват под вода. Срокът за завършване на дейностите на обща стойност 32 млн. лева е ноември тази година. Те се финансират по „ Проект за развиване на общинската инфраструктура “, изпълняван от Министерство на регионалното развитие и финансиран от държавен капиталов заем от Световната банка. С още 3.6 млн. лева от плана следва да бъде рехабилитирана пречиствателната станция за питейни води в Перник. В момента се приготвя тръжна процедура.
В област Перник ще бъдат вложени и над 25 млн. лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, уточни Петя Аврамова. Средствата са по 11 плана за рационализация на учебни заведения, детски градини, здания и други 9 от плановете са на общините в региона, а два – на Министерството на образованието и науката и на Министерството на здравеопазването. Тя подсети, че в регионалния център към този момент бяха актуализирани Паркът на провокациите и мостът на р. Струма при ул. „ Струма “ и беше благоустроен квартал „ Тева “. Дейностите бяха изпълнени по план „ Подобряване на градската среда на град Перник “, финансирани с 4 млн. лева от програмата.
В Перник министърът на районното развиване и благоустройството откри обновената постройка на Общината. Тя разяснява, че от през днешния ден общината има една от най-модерните публични здания в страната. Благодарение на плана за повишение на енергийната успеваемост по Оперативна програма „ Региони в напредък “ остарялата, постройка към този момент е превърната в красиво здание, в което към 250 чиновници на 7 институции работят в интерес на популацията на общината. С близо 3 млн. лева по програмата беше усъвършенствано техническото ѝ положение и е усъвършенствана достъпността на хората с увреждания. Приложено е и едно от най-съвременните решения в строителството. След ремонт и изолираност на покрива, са инсталирани три дребни фотоволтаични съоръжения за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности, което би дало опция за годишно икономисване на 10 - 15% от употребяваната електрическа енергия и понижаване на излъчванията на парникови газове с 418.79 тона CO2 екв.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР