Перник. Истинско бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона

...
Перник. Истинско бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона
Коментари Харесай

Перник: Учение за реакция при бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона на бившия циментов завод

Перник. Истинско бедствено състояние беше разиграно през днешния ден в промишлената зона на някогашния циментов цех. В учението, при което бяха демонстрирани тежки обстановки при земетресение от 6,1 по Рихтер с частични опустошения взе участие кметът Вяра Церовска и екипът й. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
Инцидентът за тежката обстановка беше обявен от дежурния в Община Перник, при което по-най бързия метод кметът Вяра Церовска изпрати Заповед до Оперативния център на Пожарната за събиране на щаба и доброволното формирование. Под управлението на градоначалника беше призован Щабът за осъществяване на общинския проект за отбрана при злополучие и оповестено бедствено състояние.
В рамките на учението кметът и екипът й отидоха на разрушенията в промишлената зона на някогашния циментов цех.Те следиха демонстрации по какъв начин под отломките са затиснати служащи, които не са могли да се изтеглят. Беше разигран и пожар в резултат на разлив на гориво, провокиран от пробив на тръбна и спирателна арматура на площадката на завод за произвеждане на биодизел, имаше служащ, който беше леко потърпевш и избавен.
Спасителната акция беше снимана и следена от Оперативния щаб посредством дрон. По този метод при сходни акции обстановката може да бъде следена непосредствено от институциите.
Кметският екип разигра и позиция за понижаване на риска от проваляне на стената на язовир „ Студена “ при последващи вторични земетресения. Беше взето решение от общинския щаб за следено изпускане на водоема, в резултат на което породи заплаха от заливане на махала „ Делниче “ в град Батановци, което породи нужда от създаване на защитни насипи.
По думите на експертите за първи път в общината се организира обучение в подобен мащаб и съгласуваност. Кметът Вяра Церовска съобщи, че в такива обстановки са най-важни предварителната защита и отработването на координацията.
„ Няма нищо по-добро от това в умерено време да се създадат тренировки. Учението мина доста добре и по проект. В такива моменти се разчита доста на кметовете на обитаеми места и на медиите за своевременното информиране на популацията за обстановката “, показа кметът и благодари за положителната съгласуваност и организация на представителите на Главна дирекция и Регионална дирекция - „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, на Общинския щаб и на пожарникарите от Враня и Лесковац.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР