Перник, Добрич и още 6 области в Западна и Североизточна

...
Перник, Добрич и още 6 области в Западна и Североизточна
Коментари Харесай

Бедни области са с най-скъпа Гражданска отговорност

Перник, Добрич и още 6 области в Западна и Североизточна България са с най-висока междинна цена на застраховката " Гражданска отговорност ". Това демонстрира разбор на платформата 24ins.bg, възложен на вестник " Телеграф ".

Най-висока цена – малко по-висока даже и от София, заплащат водачите на коли с регистрационни номера ТХ, Е, РК, Външно наблюдение, КН, М, Вербовъчна разработка и Секретен сътрудник. Те подхождат на областите Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра. Средната цена на " Гражданската " за записаните там коли е най-високата у нас – 351,72 лв. по данни за юли.

Класация

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Приходите на застрахователите от наложителната за водачите...

В София, където обаче трафикът е най-натоварен, междинната цена е с няколко стотинки по-ниска – 351,64 лв.. На трето място по скъпотия са Пловдив и Варна, със междинна стойност на застраховката 332,07 лв.. Областите Пазарджик, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Плевен, Сливен, Русе, Търговище, Разград и Шумен са на четвърто място с цена 316,32 лв.. Най-ниска застраховка заплащат притежателите на коли от Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и София-област. Там междинната цена на полицата е 308,03 лв..
Причини

Застрахователните компании дефинират цените на база развиването на риска в съответните райони – данните за броя на пътнотранспортните катастрофи и породените имуществени и неимуществени вреди, разяснява пред " Телеграф " Юри Копач, изпълнителен шеф " Търговска мрежа и продажби " на " Дженерали Застраховане ".

" Всеки осигурител самичък за себе си районира страната. В даден регион може да е по-евтино, тъй като там има по-малко ПТП с имуществени вреди. В други региони пък популацията пътува доста в чужбина, имуществените вреди са по-малки, само че неимуществените са по-сериозни ", дава образец Копач.

Специално за Перник фактор е близостта му до София и това, че доста перничани работят и пътуват всеки ден до столицата. Това е причина за повече ПТП с имуществени вреди. Неимуществените пък са високи там, където локалното население пътува доста в чужбина, тъй като компенсациите, които се присъждат зад граница, изключително в Италия, са доста съществени като сума.
Тенденция

Междувременно продължава наклонността за растеж на междинната цена на " Гражданската отговорност " у нас. Стойността на застраховката с настъпването на пандемията потегли надолу, само че с разхлабването на ограниченията още веднъж пое нагоре от началото на тази година и към този момент изпреварва равнището от юли 2020 година За съпоставяне през юли предходната година междинната цена на " Гражданската " е била 314,88 лв. по данни на портала. От януари, когато цената е била паднала до приблизително 295 лв., цената потегля устойчиво нагоре с по-отчетлив скок през летните месеци, с цел да стигне през юли т.г. 331,92 лв.. Това е по-високо даже от времето преди пандемията, когато цената е била 328,87 лв..

" С настъпването на пандемията придвижването се ограничи, пътно-транспортните катастрофи понижиха, а оттова понижиха и вредите. Сега хората отново изкараха колите си и потеглиха по почивки ", разяснява Юри Копач. Той обаче не счита, че цената ще продължи да се подвига.

Средното нарастване за едногодишния интервал – от юли 2020 година до юли 2021 година, е с 5,41%. Най-голям растеж се регистрира за водачите на МПС на възраст над 45 година – с 5,62%, за коли с кубатура до 1600 см³ – с 6,03%, и за колите с регистрация в София – с 6,49%.
Цената варира от 210 до 1096 лева

Освен региона, където е записана колата, различен фактор за цената е възрастта на лидера. Най-скъпа " Гражданска отговорност " заплащат водачите до 25 година Средната цена за тях за юли 2021 година е 440,83 лв., като тя се качва с 5,48% по отношение на година по-рано. Когато лидерът на автомобила е на възраст под 25 години, се смята, че той е по-рисков по отношение на останалите на пътя от другите възрастови групи. Една от аргументите за това е, че тези водачи нямат задоволително шофьорски стаж.

Най-евтината " Гражданска " пък заплащат водачите над 45 година За юли 2021 година междинната цена за тях е 278,26 лв.. Тя се подвига с 5,62% на едногодишна база, като през юли е била 263,45 лв.. Към момента най-ниската цена на застраховката е 209,80 лв., а най-високата 1095,73 лв.. Година по-рано тези стойности са били надлежно 196,42 лв. и 1021,78 лв..
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР