Периодична дезинфекция и проветряване на помещенията, това са част от

...
Периодична дезинфекция и проветряване на помещенията, това са част от
Коментари Харесай

Първи изцяло машинен вот в Благоевград: Какви са взетите мерки?

Периодична стерилизация и проветряване на пространствата, това са част от ограниченията за понижаване на риска от разпространяване на ковид по време на частичните локални избори на следващия ден в Благоевград. В деня на вота общински чиновници ще наблюдават да няма скупчване на доста хора пред секциите. Членовете на СИК пък ще дават отговор за дезинфекцията на машините, на които ще се упражнява вота.

Над 1300 са членовете на секционни комисии в община Благоевград, които ще работят на изборите тази неделя. От общинската изборна комисия нямат изясненост какъв брой от тях са имунизирани или преболедували. Надяват се хората, които през идващите дни ще се откажат от местата си в секционните комисии поради заболяване или слагане под карантина, да са малко.

" За статистиката да кажем, че от 1365 членове, колкото е броя в община Благоевград, с вчерашна дата сме сменили 56. Наивно е да мислим, че вирусът си е отишъл и че няма да има проблем с не имунизирани и не преболедували членове на комисиите, само че оставам на съвестта на всеки да съблюдава справедливост на отдалеченост и стерилизация. Дано това да са същите хора в голямата си част, които са провели избора на 4 април и се надяваме да бъдат предпазени от ковид посредством ваксина ", сподели ръководителят на ОИК Благоевград Мартин Бусаров.

Отговорност на хората в секционните комисии ще бъде в деня на изборите да наблюдават за съблюдаване на всички противоепидемични ограничения вътре в пространствата за гласоподаване.

" Секцията е стопанин на това, което се случва в секционното помещение. Естествено отговорност на секционната комисия е да дезинфекцира, да поддържа чисто и естествено да дезинфекцира и обезпечи сигурност на гласоподавателите, тъй че докосвайки машината, да няма проблем с преместване на болестта. Нашите инструкции по време на образованията бяха не да се чисти самия тъчскрийн на машината и смарт картите, а да се следи строго за стерилизация на ръцете на всеки гласоподавател, който влиза и упражнява своя избор преди приемане и след приемане на картата ", изясни Бусаров.

От общината в Благоевград са подсигурили всички нужни санитарни материали за изборните секции.

" Ще имаме оставени в секционните комисии на входовете спомагателен брой защитни маски, с цел да може жителите, които са си ги не запомнили, да получат такава и това да не е мотив да не влязат да гласоподават несъмнено. Ще има лица във всяко едно място за гласоподаване, които ще дават отговор точно за дезинфекцията на външните елементи на местата за гласоподаване. Поставени са към този момент в част от местата за гласоподаване указателни табели за вход и излаз. Там където са огромните места за гласоподаване, в действителност с повече от 1 секция, ще има вход и излаз със съответните разграфени за това позиции ", изясни секретарят на община Благоевград Мария Захова.

На частичните избори за кмет в община Благоевград няма да има преносима СИК за хора с увреждания. Поставените под карантина, които са декларирали предпочитание да упражнят правото си на избор, ще схванат в петък дали ще могат да гласоподават от домовете си.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР