Периодът 13-19 ноември е обявен от Световната Здравна Организация за

...
Периодът 13-19 ноември е обявен от Световната Здравна Организация за
Коментари Харесай

Бактериален секс води до антибиотичната резистентност


Периодът 13-19 ноември е разгласен от Световната Здравна Организация за седмица за повишение информираността за антибиотичната устойчивост измежду бактериите.

СЗО дефинира устойчивостта на бактериите към антибиотици като най-опасната световна опасност за човешкото здраве в бъдеще. За да се понижи нейното въздействие, би трябвало или бързо да се разработят нови и по-ефективни видове антибиотици , което просто няма по какъв начин да стане в обозримо бъдеще, или да се затегне контролът

върху потреблението на в този момент наличните антибиотици. Мерките в това отношение са незабавни и би трябвало да са ориентирани както към отбягване ненужния банкет на медикаментите, по този начин и към усъвършенстване продължителността на приема им, когато той се постанова.

Затова един от главните акценти на тазгодишната акция на СЗО е съветът към всеки човек наложително да се съветва с доктор преди да стартира банкет на антибиотици.

Рискът от развиване на антибиотична устойчивост при бактериите е еднообразно висок в случаите, когато антибиотици се одобряват без потребност и когато предписаното антибиотично лекуване не е задоволително дълготрайно. И в двата случая се дава опция на бактериите, без значение от типа им, да се възползват от естествената си дарба да мутират и да се приспособяват към неподходящи за тях условия. По-важното в тази ситуация обаче е друго.

Бактериите могат да разменят избрани генетични последователности от своето ДНК. Научно процесът се значи като водоравен генетичен трансфер, а по-любопитното му наименование е бактериален секс . Макар и доста рядко да контактуват „ полово “ между тях, при един подобен контакт бактериите доста елементарно може да обменят мутантни гени, с които доста бързо да разпространят антибиотичната устойчивост една към друга. При скоростта, с която се развъждат, резистентните към антибиотици бактерии извънредно бързо може да доближат бройка, заплашваща цялото човечество.

Статистиката на СЗО сочи, че единствено през предходната година над милиона случая на бактериални инфекции в Съединени американски щати са асоциирани с резистентни към антибиотици бактерии и резултатът от тях е 23 хиляди смъртни случая заради безспорна неспособност за медикаментозно преодоляване на инфекцията и следствията й.

Свързани публикации.. Рисковете от ненужния банкет на антибиотици 0 Антибиотична устойчивост - до каква степен ни заплашва? 0 Антибиотици: Нов метод против антибиотичната устойчивост 0

Задълбочено изследване, оповестено в журнала Nature Communications, наблюдава прогресирането на антибиотичната устойчивост измежду ентеробактериите и по-специално измежду вариантите на вироко публикувания тип Echerichia coli. Те могат доста елементарно да си предават ген, наименуван MAR, който подсигурява устойчивост към избрана група антибиотици и в същото време кодира белтъци, които задействат други гени, подсигуряващи отбрана и от различен вид антибиотици.

Такава многофакторна разновидност е доста рядка, само че и доста рискова. Тя може да трансформира привидно безобидна бактерия

като E.coli, живееща безвредно в чревната ни флора, в мутант, който няма да може да бъде обезвреден с нито един от в този момент наличните антибиотици. По-лошото обаче е, че сходни разновидности се откриват все по-често и у бактерии, коит оса така и така доста сложни за заличаване с антибиотици.

Според специалистите от Световната Здравна Организация е извънредно време въпросът с антибиотичната устойчивост на бактериите да се вземе насериозно и от здравни експерти, и от пациенти. Само това ще подсигурява навременно справяне с най-актуалната световна здравна заплаха .

За това какъв брой значима е самостоятелната роля на всеки в битката с антибиотичната устойчивост може да се осведомите и от любопитното видео, споделено непосредствено от Световната Здравна Организация.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР