Пересилд и Шипенко заснемаха филм, озаглавен “Предизвикателството, в който се

...
Пересилд и Шипенко заснемаха филм, озаглавен “Предизвикателството, в който се
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-18 с първия киноекипаж се завърна на Земята!

Пересилд и Шипенко заснемаха филм, озаглавен “Предизвикателството, в който се споделя история за лекарка, която би трябвало да полети в космоса, с цел да избави бедстващ космонавт. 

Нямаше никакви отклонения от полета и неприятни изненади по време на завръщането на “Союз МС-18 ”, което е успокояващо, защото два дни по-рано, по време на тест на двигателната система на кораба, тя не се изключи в плануваното за това време. Аномалията докара до нежелана смяна в ориентацията на станцията. Проблемът бе решен навреме – само че въпреки всичко това е вторият случай през последните три месеца, обвързван с отклоняване от работата на моторите на съветски галактически уред. 

Напомням на читателите, че Пересилд и Шипенко бяха изстреляни на 5-ти октомври чрез кораба “Союз МС-19 ”, като тогава двамата бяха съпровождани от космонавта Антон Шкаплеров. Шкаплеров остана на МКС и ще живее в космоса през идващите шест месеца. От друга страна оставените на станцията от “Союз МС-18 ” космонавт Пьотр Дубров и американски астронавт Марк Ванде Хай ще би трябвало да живеят в орбита съвсем година, защото те трябваше да освободят местата на кораба за завръщането на актрисата и режисьора. 

Завършилата през днешния ден киноекспедиция бе значима и заради още една причина – за пръв път след 21-годишно спиране Роскосмос съумя да изстреля напълно съветски екипаж в космоса. За финален път напълно съветски пилотиран полет в космоса бе извършен на 4-ти април 2000 година с космонавтите Сергей Зальотин и Александър Калери до орбиталната станция “Мир ” (практически последната пилотирана експедиция до “Мир ”). От тогава до в този момент съветските кораби “Союз ” постоянно са извозвали най-малко по един задграничен астронавт, само че през днешния ден тази традиция бе прекратена.

Следващата огромна стъпка за пилотираната космонавтика на Русия чакаме на 24-ти ноември, когато ще бъде изстрелян модулът “Причал ”. Така Роскосмос най-сетне е на крачка от това да приключи своя сегмент на МКС, въпреки и след дългогодишни забавяния. 

Видеозапис от завръщането на “Союз МС-18 ” – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР