Пенсионните фондове не трябва да са задължителни за осигурените лица.

...
Пенсионните фондове не трябва да са задължителни за осигурените лица.
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Пенсионните фондове не трябва да са задължителни за осигурените лица

Пенсионните фондове не би трябвало да са наложителни за обезпечените лица. В момента човек, който в този момент стартира да работи, наложително отива в повсеместен пенсионен фонд и след една година има право да промени обезпечаването си, без значение дали в частен фонд или в Национален осигурителен институт. Хората са инертни и в случай че са на 20 година, не се интересуват от това, стартират да се интересуват на 55, а тогава е късно. Това сподели пред Нова тв Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

" С измененията в Кодекса за обществено обезпечаване беше обезпечена брутната вноска, която човек прави в пенсионен фонд. Ако вие внасяте 50 лв., то и след 20 години ще ги имате. Проблемът е, че тогава днешните 50 лв. няма да имат същата стойност. Ако се подсигурява единствено брутната вноска и няма задоволително рентабилност, която да приближи пенсията на Национален осигурителен институт, това е загуба за лицето ", уточни Григорова.

По думите ѝ единствената гаранция е, че е записано в закона, че обезпечените лица получават наложително пожизнена пенсия. " Това задължаваше пенсионните сдружения да обезпечават заплащане доживот без спомагателни условия с изключение на осигуровките, по този начин както е в Национален осигурителен институт. Има опция за предоставяне на разсрочена пенсия, това значи, че може да се получава на три месеца един път. Това са заплащания, които всъщност не са пенсии ", съобщи тя.

Според нея в огромна част от уеб страниците на пенсионните фондове има калкулатори - в тях се залага пол, насъбрана сума, застрахователен приход и предстояща рентабилност. " Чрез тях може да се получи ориентировка за пенсията от частен фонд при заложените данни. След това да си вземат ПИК от Национален осигурителен институт и да видят каква би била пенсията им при 100% средства от Национален осигурителен институт, както и такава от института и от частен фонд ", разяснява Григорова. И добави, че синя карта поради трудова миграция би трябвало да бъде разисквана на Тристранен съвет, уточнявайки, че синдикатите не утвърждават рекомендация от някогашен шеф като доказателство за подготвеност, тъй като елементарно се фалшифицира.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР