Пенсионерите в България ще бъдат повече от работещите граждани до

...
Пенсионерите в България ще бъдат повече от работещите граждани до
Коментари Харесай

Пенсионерите ще са повече от работещите до 2070 година

Пенсионерите в България ще бъдат повече от работещите жители до 2070 година. По този метод на всеки 100 души на възраст сред 20 и 64 години ще има по 60 пенсионера. Това сочи Конвергентната стратегия на България, която неотдавна беше изпратена в Европейската комисия, предава вестник „ Труд “.

Към края на 2019 година, делът на хората над 65-годишна възраст възлиза на 21% от популацията на страната, а на всеки 100 в работоспособна възраст се падат 36 пенсионера. Според прогнозата обаче, до 2070 година делът ще скочи до 31%, a на всеки 100 работещи ще има 60 пенсионера. Това слага българската пенсионна система в сериозен риск, с помощта на неподходящите демографски процеси и застаряването, излиза наяве от документа.

Пандемията е предизвикала спад в броя на обезпечените жители у нас, като през 2020 година междинният брой на хората с платени осигуровки понижава със 100 00 души. Това се случва след близо 10-годишен интервал на непрекъснато нарастване.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Осигурени са средства за добавките на всички пенсионери за м...

Очаква се до 2024 година, броят на обезпечените да нараства, което ще се дължи на възобновяване на стопанската система след COVID-19 удара. В идващия интервал до 2027 година обаче се чака спад в броя обезпечени. Причина за това ще бъде демографската рецесия, която ще стопи броя на хората в трудоспособна възраст, респективно броя обезпечени у нас. Страната може да изпадне в обстановка, в която има дефицит на работна ръка.

Населението на страната ще намалее от сегашните към 6.9 млн. души на почти 5 млн. души през 2070 година, демонстрират прогнози на европейската статистическа работа Евростат. Това е спад с близо 28%. Но броят на младите ще понижава много по-бързо от този на пенсионерите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР