Пенсиите ще се повишат с минимум 6,1% от 1 юли

...
Пенсиите ще се повишат с минимум 6,1% от 1 юли
Коментари Харесай

Разкриха с колко ще се повишат пенсиите през 2022 г.

Пенсиите ще се покачат с най-малко 6,1% от 1 юли тази година, като нарастването ще се осъществя по така наречен швейцарско предписание. Това стана ясно от думите на обществения министър Георги Гьоков на чуване в Народното събрание. При, покачването ще е с 22,57 лв.. Колкото по-голяма е пенсията, толкоз по-голяма ще е и сумата, с която се усилва. Темата на чуването на обществения министър беше какъв брой и по какви аргументи някои от пенсионерите получават по-ниски приходи по отношение на последните месеци на 2021 година

По думите на министъра в резултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. " Този проблем е разследване на, без да ги квалифицирам като популистки, а само като решения, довели до чувството за неправдив метод при установяване на пенсиите ", разяснява Гьоков.

" Няма по-ниска пенсия за месец януари по отношение на пенсията от декември 2021 година ", сподели министърът. Той уточни, че това се отнася за пенсиите за трудова активност - пенсии за застрахователен стаж и възраст и за неработоспособност, по този начин и за обществената пенсия за напреднала възраст и за неработоспособност, пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналните пенсии.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Служебното държавно управление предлага минималната пенсия да се по...

" Пенсиите на всички пенсионери са нараснали от 25 декември 2021 година, като междинното нарастване на изплатения размер на пенсията е 12,9% и дава отговор на междинен растеж от 61 лв. и 25 ст. Това се отнася за 2 047 200 пенсионери. Изключение е единствено във връзка с 945 пенсионери, за които или няма смяна, или има понижение в размера на пенсията ", уточни Георги Гьоков.

По думите му това са пенсии, за които има неверно подадена информация и не са преизчислени на този етап; на които е изменен типът на получаваната пенсия - да вземем за пример минават в по-ниска група степен на увреждане и неработоспособност; и такива, за които е влезнало в действие предписание на длъжностно лице за смяна на размера на пенсията.
1 милион пенсионери са получили по-малко поради добавките



" В съпоставяне с декември 2021 година през януари 2022 година 1 068 100 пенсионери получават по-малък общ общ брой от, сподели министърът. Той уточни, че повода е на първо място в това, че през декември, до момента в който през януари 2022 година е 60 лв.. Няма понижение на нито една пенсия, нарастване има на всички пенсии, българите са подведени от коронавирус добавката ", разяснява министърът.

" Новият метод за установяване на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 година и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва въздействие върху пенсиите на така наречен категорийни служащи, при които има разлика сред стажа в календарно време и общият трансфорат застрахователен стаж ", изясни Гьоков.

На това съображение при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат застрахователен стаж от първа и второкласен труд, процентното нарастване на пенсията е по-малко от оповестения междинен размер на нарастването от 12,5 на 100.

Министърът уточни, че хората, чийто приход е по-малък през януари по отношение на декември, ще бъдат обезщетени, като първите заплащания ще бъдат осъществени с пенсиите за февруари. Той уточни, че.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР