Пекин. Туитър“ атаката на американския президент Доналд Тръмп срещу Пакистан

...
Пекин. Туитър“ атаката на американския президент Доналд Тръмп срещу Пакистан
Коментари Харесай

Global Times: “Туийтовете“ на Доналд Тръмп приближиха Китай и Пакистан

Пекин. „ Туитър “ офанзивата на американския президент Доналд Тръмп против Пакистан на Нова година оказва помощ за подобряването на така и така отличните връзки сред Пакистан и Китай. Няколко дни след тирадата,се разбра за две значими развития във финансовото и военното съдействие сред Пекин и Исламабад, написа китайското държавно издание за външна политика Global Times .
„ Туийтът “ на Тръмп, в който той упрекна Пакистан, че дава леговище на терористи, провокира гневна реакция в Исламабад и твърда поддръжка за него от Пекин – развиване, което, съгласно специалистите, е сигурен знак за по-нататъшното задълбочаване на връзките сред двете азиатски страни. Същевременно, Съединени американски щати, в по-широката си геополитическа тактика, ще се стреми към по-близки връзки с Индия, в контраст на Пакистан.
Във вторник, ден след офанзивата на Тръмп, Държавната банка на Пакистан анонсира, че е подхванала ограничения за потребление на китайския юан в двустранната търговия и финансовите транзакции, което ще разреши на обществения и частния браншове да избират свободно с коя валута да оперират.
Експертът Донг Денгксин уточни, че наличието на известието не съставлява трагична смяна в политиката на страната, защото юанът към този момент се употребява от голям брой пакистански компании, само че времето, в което то бе направено, прави този ход значим.
„ По-скоро това е политическо изказване в отговор на натиска от Съединени американски щати, в което се споделя на Вашингтон, че Пакистан има страхотни връзки с Китай и че те ще станат даже още по-добри “, съобщи Донг.
Изявлението провокира положителна реакция от страна на Министерството на външните работи на Китай:
„ Насърчаваме фирмите и от двете страни да употребяват нашите валути в двустранната търговия и за правене на вложения. Приветстваме ограниченията, подхванати от Пакистан “, съобщи представителят на китайското външно ведомство Генг Шуанг в четвъртък.
Военното съдействие сред Пекин и Исламабад може също да бъде разширено, в отговор на стратегическото доближаване сред Съединени американски щати и Индия, която не е в неприятни връзки нито с Пакистан, нито с Китай.
Американското издание Washington Times заяви в сряда, че Китай води договаряния с Пакистан за изграждане на втора екстериториална военна база в опит за увеличаване на китайската военна мощност край стратегическите морски пътища.
Съоръжението може да бъде издигнато край Дживани, пристанище, намиращо се наоколо до границата с Иран на крайбрежието на Оманския залив и ситуирано много покрай китайското комерсиално пристанище в Гуадар.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР