Пекин обеща да защити интересите си срещу новата политика на

...
Пекин обеща да защити интересите си срещу новата политика на
Коментари Харесай

Китай: Инвестиционната политика на САЩ нарушава световните вериги за доставки

Пекин даде обещание да " отбрани " ползите си против новата политика на Съединени американски щати за ограничение на вложенията в китайски технологии, обвинявайки Вашингтон, че нарушава международните вериги за доставки.


Часове по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи изпълнителна заповед, с която подрежда на Министерството на финансите да ограничи избрани американски вложения в Китай в чувствителни високотехнологични браншове, в това число полупроводници, квантови калкулации и изкуствен интелект.

Китайското министерство на външните работи жигосах този ход като опит за " антиглобализация ", като предизвести, че Китай " уверено ще пази личните си права и ползи ".

" Пекин е мощно неудовлетворен и изрично се опълчва на упорството на Съединените щати да вкарат ограничавания върху вложенията в Китай ", съобщи неназован представител на външното министерство в изказване, оповестено онлайн.

Заповедта на Байдън " съществено се отклонява от правилата на пазарната стопанска система и лоялната конкуренция, които Съединени американски щати постоянно са насърчавали. Тя визира решенията за естествена активност на фирмите, вреди на интернационалния търговски ред и съществено нарушава сигурността на международните промишлени вериги и веригите за доставки ", съобщи китайското министерство на търговията в настрана изказване.

" Китай показва сериозна угриженост по отношение на това и си резервира правото да предприеме ограничения ", съобщи министерството на търговията, без да загатва съответни контрамерки.

Според отчет на Financial Times китайските интернет колоси Alibaba, Baidu, Bytedance и Tencent са поръчали чипове на калифорнийската Nvidia на стойност 5 милиарда $, които са жизненоважни за зареждането на генеративни системи за изкуствен интелект, защото се притесняват, че Съединени американски щати ще стартират да лимитират износа.

Докладът цитира неназован чиновник на Baidu, който споделя: " Без тези чипове на Nvidia не можем да продължим образованието на нито един огромен езиков модел. "

Китай се надява, че Съединени американски щати " ще избегнат изкуственото възпрепятстване на международния стопански и търговски продан и съдействие ", съобщи представителят на китайското министерство на търговията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР