Пекин. Китайската изследователска машина Тянвън-1 Марс“ кацна успешно на повърхността

...
Пекин. Китайската изследователска машина Тянвън-1 Марс“ кацна успешно на повърхността
Коментари Харесай

ТАСС: Китайски космически апарат кацна успешно на Марс

Пекин. Китайската изследователска машина „ Тянвън-1 Марс “ кацна сполучливо на повърхността на Червената планета, заяви Китайската национална галактическа администрация, представена от TACC .

Това е първият път, когато китайски галактически транспортен съд каца на друга планета, се споделя в изказване на министерството.

Марсоходът докосна повърхността в 07:18 часа пекинско време (02:18 часа българско време) в южната част на равнината Утопия в северното полукълбо на Марс. Предполага се, че в тази част на планетата подземните води могат да излязат на повърхността. Ръководството на задачата трябваше да изчака повече от един час, до момента в който марсоходът разгъне слънчевите панели и успее да алармира за сполучливото кацане до Земята. Поради огромното разстояние сред Марс и Земята - към 320 милиона км - забавянето на сигнала е към 17 минути.

Автоматичната междупланетна станция " Тянвън-1 " започва на 23 юли 2020 година благодарение на ракета-носител " Чнжен-5 " от космодрума „ Венчан “, ситуиран в южната китайска провинция Хайнан. През февруари тя доближи орбитата на Марс.

Общото тегло на междупланетната станция „ Тянвън-1 “ доближава пет тона, от които 1,3 тона е тежестта на модула за втурване с марсохода, до момента в който тежестта на орбиталната станция е 3,7 тона.

Мисията „ Тянвън-1 “ е оборудвана с 13 научни инструмента. Орбиталният модул включва камера със междинна разграничителна дарба (до 100 м), камера с висока разграничителна дарба (до 0,5 м), подповърхностен радар за проучване на тектоничния състав на грунта, спектрометър за проучване на минералния състав на повърхността, магнитометър за премерване характерностите на магнитно поле, анализатори за йони и неутрални частици за фиксиране на слънчевия вятър и други знаци, анализатор на заредени частици.

Марсоходът е висок 1,85 м и тежи 240 кг, като интервалът на употребата му на повърхността на Марс ще бъде 92 земни дни. Оборудването на марсохода включва топографска камера с висока разграничителна дарба за приемане на изображения на повърхността на планетата в 3D формат, мултиспектрална камера за проучване на състава на грунта, анализатор на повърхностната конструкция с опция за различаване на повече от 10 химични детайла, детектор на магнитно поле и метеорологично измервателно устройство, което ще може да регистрира температурни промени от минус 120 до плюс 50 градуса по Целзий, атмосферно налягане от 1 до 1000 паскала и мощ напразно от 0 до 27 м / с.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР