Пекин. Китай предупреди САЩ да не политизират спорта и по-специално

...
Пекин. Китай предупреди САЩ да не политизират спорта и по-специално
Коментари Харесай

ТАСС: Китай предупреди САЩ да не политизират спорта и Олимпийските игри в Пекин

Пекин. Китай предизвести Съединени американски щати да не политизират спорта и по-специално зимните олимпийски игри в Пекин 2022, предава ТАСС .

„ По отношение на по този начин наречения протест на зимните олимпийски игри в Пекин, бих споделил, че политизирането на спорта опонира на духа на Олимпийската харта. Това нарушава ползите на всички участници и интернационалното олимпийско придвижване “, съобщи представителят на китайското външно министерство Жао Лицян на брифинг в сряда. „ Олимпийският комитет на Съединени американски щати и цялата интернационална общественост няма да одобряват това “, сподели дипломатът.

Той също по този начин означи, че Китай ще работи с всички заинтригувани страни, с цел да обезпечи сполучливото домакинство на Олимпийските игри през 2022 година в Пекин.

Във вторник вестник The Hill, базирайки се на неназован старши чиновник на Държавния департамент, заяви, че Съединени американски щати не обмислят взаимен протест на зимните олимпийски игри в Китай през 2022 година със своите съдружници.

Това конкретизиране, както показва обявата, е последвано от изказване, направено същия ден от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, че Съединени американски щати са разискали с задграничните си сътрудници дали да вземат участие в игрите през 2022 година „ Със сигурност желаеме да обсъдим това. И несъмнено, разбираме, че координираният метод ще служи освен на нашите [американски] ползи, само че и на ползите на нашите съдружници и сътрудници “, сподели Прайс на постоянен брифинг за пресата. „ Това е един от въпросите, които се намират в дневния ред и през днешния ден, и в бъдеще “.

Това изказване, изяснява The Hill, може да провокира разнообразни тълкувания на позицията на Съединени американски щати във връзка с идните зимни олимпийски игри, тъй че Държавният департамент реши да даде уточнения, отхвърляйки догатката, че Прайс приказва за вероятността за протест на игрите през 2022 година От външнополитическото ведомство, написа вестникът, показват, че „ администрацията единствено разисква със съдружниците нарушаванията на правата на индивида в Китай “.

По-рано политици от Канада, Норвегия, Съединени американски щати, както и представители на съвсем 200 правозащитни организации от целия свят насочиха апели за протест на зимните игри следващата година, чийто хазаин ще бъде Китай. Причината са жестоките репресии, приписвани на Пекин, в Синдзян-Уйгурския самостоятелен окръг на Китай. Междувременно Пекин, както означи на 8 март Жао Лицян, формален представител на китайското външно министерство, изрично се опълчва на политизирането на спорта от обособени страни и организации, които се пробват под лозунга за отбрана на правата на индивида да нарушат огромните надпревари и да се намесят в вътрешните работи на други страни. Националният олимпийски комитет на Съединени американски щати, както обясни ръководителят му Сюзън Лайънс на 10 март, не поддържа концепцията за протест на Олимпийските игри в Пекин.

XXIV зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година Столицата на КНР е определена за хазаин на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 година

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР