Печално известният кмет на Царево се опитва да прокара поредния

...
Печално известният кмет на Царево се опитва да прокара поредния
Коментари Харесай

Кметът Лапчев пак напира да застроява Синеморец

Печално известният кмет на Царево се пробва да прокара следващия скандален проект за застрояване на Синеморец. Неуморният локален началник внесе докладна бележка, съгласно която 10 декара терен наоколо до морето, отреден за спорт, би трябвало да промени статута си, с цел да се отвори място за създаване на следващия жилищен квартал. Точката за парцела, където съгласно плана ще поникнат 14 триетажни здания от курортно-жилищен вид, бе планувана за разглеждане на днешното съвещание на общинския съвет.  Но защото природозащитниците подвигнаха звук в обществените мрежи, потегли подписка, а тази заран проведоха митинг пред постройката на локалния парламент, Лапчев се тормози и обяви, че е оттеглил докладната си, тъй като ненадейно разкрил механически несъответствия.

 Кметът на Царево отдръпна (засега) предлагането си терен за спорт да стане терен за вили Демонстрантите погрещнаха кмета и членовете на общинския съвет им с плакати „ Не ни отнемайте единствения терен за спорт “ и викания „ Оставка “.  Видният ГЕРБ-ер Лапчев пък съзря в митинга политически аргументи и отхвърли да отговори на елементарния въпрос дали ще направи втори опит за пробутване на предлагането си, откакто в профил " техническите нередности ". Вместо това отсече, че ще разяснява единствено обстоятелства и че общинската администрация има пълномощията да взема решение по какъв начин да ръководи общинските парцели, какъвто е и въпросният терен..

„ Теренът има неповторима панорама към морето, в съседство са аграрни земи, а най-голямото безсрамие е, че желаят да посегнат на единственият общински парцел, който е предназначен за спортни действия в селото ", коментира Борислав Борисов от Facebook групата „ Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг “. 

 

В докладната бележка на кмета Лапчев въпросните 9823 кв. метра са зелена поляна, която " не се употребява по предопределение " и по тази причина се предлага да теренът да бъде разграничен на 14 обособени части с площи сред 400 и 1000 квадрата, които да бъдат застроени при следните параметри: височина до 10 метра (3 етажа), кинт 1,2, компактност 60 %, озеленяване 40 %.

Лапчев се базира и на благосклонното мнение на екоинспекцията в Бургас. От РИОСВ-Бургас показват, че няма потребност от екооценка и оценка на въздействието върху околната среда. 

Междувременно Асоциацията на парковете в България настоя екоинспекцията да спре всички планове за стоителство в  Синеморец и да задължи общината да подложи капиталовите намерения на наложителните процедури за оценка на въздействието. Тема от последните месеци е леенето на бетон края морския бряг в местността Поляните, където също са планувани къщи за цялостен жк.. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР