Пчелният прашец и пчелното млечице могат да получат защита по

...
Пчелният прашец и пчелното млечице могат да получат защита по
Коментари Харесай

Момчил Неков: Няколко български пчелни продукта могат да получат европейска защита

Пчелният прашец и пчелното млечице могат да получат отбрана по схемите за качество на Европейски Съюз. Те се класифицират като артикули от скотски генезис и могат да аплайват за протекция като Защитено название за генезис или Защитено географско напътствие. Това удостовери Фил Хоган, комисар по Земеделието и развиването на селските региони в Европейската комисия в отговор на въпроси на българския евродепутат Момчил Неков.

„ Това е късмет за българското селско стопанство и в частност пчеларството, защото този бранш е сензитивен. Българските пчелари изпитват съществени терзания от конкуренция, която постоянно е нелоялна. Защитата по европейските схеми за качество ще даде тласък на производството и търговията, само че най-много видимост. Българският мед и пчелен восък са впечатлявали западноевропейските хронисти преди близо 700 години. Можем и би трябвало да върнем и доверието на европейския консуматор през днешния ден в родните качествени пчелни артикули ", съобщи Неков.

Първият български пчелен артикул, който се чака да получи отбрана по европейските схеми за качество е Странджанският манов мед. Той ще бъде и първият български артикул със Защитено название на генезис - най-силно равнище на отбрана в Европа. Медът от Еленския Балкан обаче или от Западна Стара планина също имат действителни шансове за самопризнание по тези схеми в близко бъдеще. Българските пчелари изследват и опциите за отбрана на българският пчелен восък. Продуктът се търси от задгранични компании от хранително-вкусовата и козметичната индустрия и има огромен капацитет.

В отбрана на българските пчелари, при започване на годината Момчил Неков се опълчи на предлагането на Европейската комисия за увеличение на квотите за безмитен импорт на пчелен мед от Украйна и предложи квотите да останат непроменени.

Българският евродепутат беше определен от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент за докладчик по отчета „ Перспективи и провокации пред пчеларския бранш в Европейски Съюз ". Ангажиментът е доста виновен, тъй като когато отчетът бъде признат, той ще стане формален документ на европейската институция.

Неков твърди, че проблемите пред българските и европейските пчелари са доста и са характерни: „ Работата ни по отчета е повече от виновна. Ще разгадавам и на дейната поддръжка от самите производители, тъй че да очертаем най-точните решения, с които да защитим и подпомогнем развиването на пчеларството ".



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР