Пазарният дял на електромобилите в Норвегия надвиши 79% през октомври

...
Пазарният дял на електромобилите в Норвегия надвиши 79% през октомври
Коментари Харесай

Норвегия минава почти изцяло на електромобили и хибриди


Пазарният дял на електрическите автомобили в Норвегия надвиши 79% през октомври 2020 година
(снимка: Volkswagen AG)

О ктомври се оказа п оредният извънреден месец за продажбите на електрически коли и хибриди в Норвегия. В страната са регистрирани общо 10 242 нови електрически коли, което е с съвсем 68% повече в сравнение с преди година и съставлява 79,1% от общия пазар на коли .

Въпрос на време е – няколко месеца, може би една година – продажбите на електрически автомобили и хибриди в Норвегия да превишат 90%, отбелязва. Първите имат дял от над 60% от всички продажби, а вторите заемат повече от 18% от пазара на нови коли.

Ето и красноречивата статистика за октомври:

Интересни са и данните от началото на годината:

Най-продаваните м одели

Изцяло новият Volkswagen ID.3 се показва извънредно добре в, с 2 475 нови регистрации (№1 в страната и 19,1% дял от общия пазар). Благодарение на 4 465 регистрации – главно в границите на два месеца – ID.3 се трансформира в третия най-популярен модел от началото на годината в Норвегия, без значение от задвижването.

Тъй като Volkswagen e-Golf към този момент се отдръпва (83 броя през октомври и 4952 от началото на годината), скоро той ще остане зад ID.3. Въпросът е дали ID.3 ще успее да застигне (579 броя през октомври и 8203 от началото на годината) и да заеме първото място за годината – има късмет.

Изненадващо разочароващи са резултатите на двата най-продавани BEV в Европа – Renault ZOE (119) и Tesla Model 3 (74). Поне при е известно, че доставките нормално стават през третия месец на тримесечието, само че по този начин или другояче и в двата случая това са ниски числа. Особено откакто продажбите на ZOE процъфтяват в Европа.

Ето по какъв начин наподобява описът с най-продаваните BEV през октомври:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР