Пазарните стратези на американската инвестиционна банка Goldman Sachs понижиха прогнозата

...
Пазарните стратези на американската инвестиционна банка Goldman Sachs понижиха прогнозата
Коментари Харесай

Goldman Sachs очаква по-ниска цена на петрола през 2024 г.

Пазарните стратези на американската капиталова банка Goldman Sachs намалиха прогнозата си за цената на фючърсите на петрола вид Брент с 10 $. Така новите упования на специалистите на банката са към този момент за цени в диапазона 70 – 90 $ за барел през 2024 година

От Goldman Sachs чакат умерена волатилност на петролните пазари през идната година. Според анализаторите на банката свободния индустриален потенциал за справяне с пазарните шокове би трябвало да ограничи евентуални възходящи придвижвания.

Ревизираните прогнози са, че Брент се насочва към 85 $ за барел в края юни 2024 година Очакванията за междинната цена на фючърсите през идната година са за 80 $, което е намаляване по отношение на миналата прогноза от 92 $ за барел.

Стабилното предложение на петролна продукция на страните, които не членуват в ОПЕК+, алармира, че пазарите ще бъдат обезпечени с задоволително количество продукция. А това ще ограничи възхода на цените.

По отношение на добивите в Съединени американски щати, прогнозите са, че през четвъртото тримесечие на 2024 година те ще доближат 11.4 млн. барела дневно. В същото време предлагането на петролни дестилати би трябвало да се повиши до 0.9 млн. барела.

Въпреки това пазарните участници не трябва да не помнят за решението на ОПЕК да ограничи предлагането.

Възстановяването в Китай, запълването на стратегическия петролен запас на Съединени американски щати, както и умереният риск от криза би трябвало да лимитират несъразмерното поевтиняване на “черното злато ”.
Какво движи петролните цени?
През 2023 година цените се движеха в диапазона от 64 до 95 $ за барел. Основните фактори, които ги направляваха, бяха свързани с икономическото възобновяване в Китай, както и с заплахата от закъснение на световната стопанска система.

На геополитическото поле, спекулациите, свързани с ескалация на споровете в Украйна и Близкия Изток, действаха подкрепящо за цените.

Решението на водещите производители от ОПЕК+, измежду които Саудитска Арабия и Русия, да ограничи предлагането също бе фактор, който нямаше по какъв начин да бъде пренебрегнат от вложителите.

Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР