Пазарната логика предполага, че колкото по-голямо е търсенето, толкова повече

...
Пазарната логика предполага, че колкото по-голямо е търсенето, толкова повече
Коментари Харесай

Феномен на пазара в Пловдив: Сделките с имоти намаляват, цените растат рекордно

Пазарната логичност допуска, че колкото по-голямо е търсенето, толкоз повече се повишават цените на дадена стока. Изключение от тази максима не вършат и недвижимите парцели. Парадоксално обаче в Пловдив през последните месеци подписаните покупко-продажби понижават, а цените порастват. Тази особеност на пазара не визира единствено града под тепетата, само че и други огромни градове в страната. А аргументите се крият главно в обичайния капиталов профил на българите, както и икономическата среда и историческият миг, който като че ли тласка пазара в тази безусловно неестествена посока. 
Прочетете още
Колко осъществени покупко-продажби има за последните тримесечия?

За второто тримесечие на 2023 година сделките в Пловдив са 4175 при 5079 за същия интервал предходната година. Това е понижение с близо 20%. При първото тримесечие на актуалната година ситуацията  е аналогична - регистрирани са 3240 покупко-продажби с парцели при 3534 за същия интервал предходната година - спад с към 10%. Това демонстрират данните на Агенция по вписванията, а Национален статистически институт регистрира и тези точни процентни промени. 



 



Как се повишават цените на тримесечна база?

През второто тримесечие на 2023 година Национален статистически институт записва най-големият растеж на цените на жилищни парцели на годишна база в Пловдив от най-малко 8 години насам. Статистиката регистрира повишаване от 17,6% по отношение на второто тримесечие на 2022 година. До момента най-голямо нарастване на цените на пазара на жилища под тепетата се е следило през 2018 година. Данните сочат, че повишаването идва главно от парцелите ново строителство.

Строителството се е оскъпило поради цените на материалите, суровините и другите индустриални разноски, както и поради повишаване на заплатите. Но не, инфлацията не изпреварва темпа на напредък на цените, нито е съществена причина за подобен ритъм. 



Възможни пояснения

Ако приемем, че намаляването на броя покупко-продажби е в следствие не на понижено предложение, а просто на понижено търсене, то тогава естествената пазарна логичност допуска, че цените би трябвало да паднат. Ако приемем, че предлагането се е свило, а търсенето пораства, тогава цените се повишават. Но по какъв начин е допустимо във втория сюжет да има по-малко покупко-продажби? 

Принципно е допустимо, в случай че предлагането в действителност е паднало фрапантно. Един взор в имотния уеб сайтове обаче не демонстрира такава картина. Това незабавно ни препраща към търсене на различен вид аргументи. Първото допустимо пояснение е, че пазарът работи на две скорости. На едната се намират купувачи, които са подготвени да платят колкото е належащо, само че да получат недвижим парцел или просто да сложат парите си, а на другата скорост да тези, които желаят да си купят жилище, само че изчакват с вяра цените да паднат. Тогава е допустимо да предположим, че първата скорост държи пазара на високи стойности.

Второ разумно пояснение е, че точно поради непрестанно възходящите цени, нашенци влагат в парцели, с цел да може да получат възвращаемост. Тоест колкото по-бързо повишаване има, толкоз повече се подтиква пазара на прекупвачите - тези, които разчитат на маржа в продажбата. Не инцидентно през последните години се следи закупуване на остарели парцели, бюджетното им поправяне и препродаване на пъти по-високи цени. Това също изкривява пазара в интерес на търговците. 

Третото разумно пояснение е, пазарната логичност - мощно намалели предложения, а съществено търсене. Реално, както към този момент посочихме, в уеб страниците за имотни разгласи не проличава да има свито предложение. От друга страна, купувачи все по-често се оплакват, че не попадат на действителни предложения или просто не намират каквото търсят. Подобна липса на кръстосана точка сред търсене и предложение също може да докара до повишаване на цените на парцелите, особена на онази група от парцели, която припокрива всеобщото търсене. 

Пример за сходно деформиране, и то в доста крайни етапи, е пазарът на къщи в околните обитаеми места до Пловдив. Изведнъж доста хора се втурнаха да търсят сходни парцели, което докара до голямото им повишаване. Междувременно на пазара има задоволително жилищни парцели, само че откакто купувачите търсят тъкмо този тип, то той нараства. А повишаването на къщи в Марково и Белащица, качва цените на фамилните жилища в Пловдив, които са опция на тези парцели. Така скачените съдове основават аномалии на пазара. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР