Пазарите не се създават с декрет. Това важи дори за

...
Коментари Харесай

Жива история: На пазар в Димитровград

Пазарите не се основават с указ. Това важи даже за Димитровградския, въпреки несъмнено мнозина да си мислят по този начин. " Струпването на големи маси хора като бригадири и строители основава компликации на градската администрация да задоволява ежедневните им потребности от хранителни артикули и артикули за бита. Затова макар нежеланието на властта да толерира частния бранш през 1948 година в Димитровград е открит пазар, който може да се счита за начало на известния през днешния ден в цяла България Димитровградски пазар " - написа в проучването си Недялка Тодорова от Историческия музей в Димитровград. И доразвива тезата, че исторически данни за панаир и пазар на това място има от повече от век. А в двора на музея има огромна дървена лодка - каяк, с която гребци превозвали през пълноводната река Марица тръгналите на пазар хора от цяла Южна България.
Фотограф: Михаил Ванчев
Николина Умурска - организатор в отдел " Нова и най-нова история " в Историческия музей - Димитровград, сподели, че не е работа на историците да вършат прогнози за пазара. " Но историята учи, че всеки доскорошен опит за администриране на нашия пазар е давал по-скоро отрицателни резултати, до момента в който спонтанното му развиване го е направило това, което е през днешния ден ", споделя историчката. " Няма логичност да администрираме нещо, което е подвластно на пазарните механизми ", споделя и кметът на града Иво Димов.

Принципът на невмешателство в пазарните работи, който съблюдава димитровградската община, й носи " дивиденти ". През 2021 година в бюджета на общината от пазара ще влязат доходи в размер на 3 115 000 лв.. През 2020 година постъпленията са били по-малко - 2.5 млн. лв., като повода е известна - средището на артикули и услуги е било затворено няколко месеца поради рецесията с ковид.
Търговците
Всъщност Димитровградският пазар не е един, а цели три: неделният пазар, автопазарът и зеленчуковият пазар. И трите са благосъстоятелност на общината и се стопанисват от Общинското дружество " Стопанисване, поддържане и създаване на пазари и борси ". През 80-те години Димитровградският пазар добива настоящия си образ. В началото задграничните търговци са най-много виетнамци, които учат и работят в България. През 90-те години локалната преса отбелязва, че стартират да идват съветски, арменски, грузински и турски задгранични търговци. Днес на пазара има мощно китайско наличие - както на артикули, по този начин и на търговци.

Най-много, несъмнено, са българските търговци. Всичката стока за обмен е подредена в над 2500 търговски места, които търговците назовават маси. Там те продават продукция лично произвеждане - най-често зеленчуци, плодове и облекла, само че също и друга продукция, създадена у нас или в чужбина. Асортиментът е голям - няма мол в България, който да има толкоз доста търговци и артикули на едно място.
Автор: Дневник
Търговците обаче се сменят - има такива, които се отхвърлят, а други, които идват да наемат място на пазара. Цената на квадратен метър комерсиална повърхност зависи от мястото. " Добрите " маси имат месечен наем 17 лева./кв.м, а най-ниският наем е 12 лева./кв.м. В месечната такса влиза към този момент построен павилион. Част от павилионите са частни, други са общински. Ако търговецът се откаже, той подарява своята " маса " на общината, а общината взема единствено наем за мястото. Ако е частна благосъстоятелност, тогава новият търговец купува или наема масата от предходния притежател, заплаща и наем за земята, върху която е сложена, по упоменатите нагоре разценки.
Градове Стара Загора, Хасково Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България
По данни, предоставени от общинското дружество, стопанисващо пазара в Димитровград, към 1000 от търговците са си локални. И това е доста постоянно главен бизнес на фамилията им. Не е мъчно да видите в пазарните павилиони да работят дружно две генерации от едно семейство. Майка и щерка (така написа на табелката) да вземем за пример сами създават облеклата, които оферират. Специализирали са в дрехи за млади девойки, само че с изключение на личното си произвеждане продават и разнообразни фешън аксесоари за девойки. Не бяха разговорливи, тъй като " сега имаме много клиентела ", само че дочух, че техни непрекъснати клиенти се обръщат за съвет и поръчват облекла за идните абитуриентски балове.
Клиентите
В събота и неделя в Димитровград стартират да идват коли и рейсове с " проведени купувачи " от България, Турция и Гърция. Тези пазарни екскурзии са били позатихнали през предходната година, само че с пролетта наподобява, че пазарният туризъм още веднъж набира мощ. Най-често стопират на паркинга пред пазара, който е построен със средства по план за трансгранично съдействие сред България и Турция, прецизира кметът Иво Димов. И това не са единствените средства, които община Димитровград е привлякла за своя пазар. В зеленчуковия са вложени 1.5 млн. лв. по план за модернизацията му - възобновяване на металната структура, нов покрив и затваряне извън. Вечер пазарът се затваря и заключва, а заран постройката се отваря.
Фотограф: Михаил Ванчев
Димитровградчани одобряват пазара освен като място за покупки на " прясна и евтина стока ". Тук в почивните дни се срещат с другари, похапват, децата лудеят в околните паркове. Когато обаче в града се изсипят 15 000 - 20 000 посетители (в положителните години), това не е единствено оборот на заведенията за хранене, питателните магазини, такситата и хотелите. Множеството от хора и коли кара жителите на кв. " Каменец " да провеждат подписка против мястото на пазара и да заплашат с гражданско непокорство. Това се случва през 1997 година (данните са от Историческия музей в Димитровград), само че тя е от най-кризисните гладни години и болшинството димитровградчани не поддържат съгражданите си. И въпреки всичко резултат има - автопазарът е трансфериран до парк " Марица ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР