Пазарджишкият поет Борислав Петров и поетът, писател и публицист Борислав

...
Пазарджишкият поет Борислав Петров и поетът, писател и публицист Борислав
Коментари Харесай

Борислав Геронтиев и Борислав Петров печелят Националната ли...

Пазарджишкият стихотворец Борислав Петров и поетът, публицист и журналист Борислав Геронтиев са носителите на Наградата за литература на името на Иван Динков, която е учредена и се присъжда от Община Пазарджик. Заради пандемичните ограничавания на връчването, което се състоя в Кметска зала на Община Пазарджик, участваха само наградените и членовете на журито, измежду които е и поетесата Белла Цонева – брачна половинка на Иван Динков.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов приветства интелектуалците и съобщи, че за него е чест да засвидетелства пред тях уважението, което изпитва към пишещите хора. „ Искам да покажем още веднъж и да дадем знак, че за Община Пазарджик, за мен и за целия ни екип, както и за Общинския съвет тези награди са значими. Щастлив съм, че тази традиция продължава, без значение от провокациите на времето. Пишещите и четящите хора са значимите хора за нашата община”, съобщи преди връчването на премиите Тодор Попов. Той напомни, че премията на името на Иван Динков е учредена през 2006 година и се присъжда на всеки три години. Нейни носители досега са били проф. Светозар Игов – през 2006 година, Белла Цонева и Петко Братинов – през 2009 година, Иван Енев и Никола Иванов – през 2012 година и Иван Цанев и Пламен Дойнов – през 2016 година







Кметът на Пазарджик първо връчи съпътстващите награди: за лирика – на Тодор Каракашев, за прозаичност – на Милен Спасов и за рецензия – на Никола Иванов. И тази година, както и в предходните две издания, огромната премия за литература на името на Иван Динков се разделя сред двама създатели.



„ Искам да благодаря, и в случай че е разрешено, да ви поздравя за учредяването на тази награда” – с тези думи Борислав Геронтиев се обърна към кмета и продължи: „ Не става въпрос единствено за Иван Динков, а за съхраняването на българската памет, на което Иван Динков посвети живота си. Когато сполучвах, той ме поощряваше, когато не сполучвах – не ми прощаваше. Огромна признателност изпитвам към него за това, че ме позволи до себе си”.

Не по-малко разчувствам беше и Борислав Петров:

„ При тези камерни условия, имаме преимуществото, че се събираме единствено светли и хубави хора и за мен е чест да бъда измежду Вас. Едва ли бих бил тук, в случай че Община Пазарджик и хората, които управляват Пазарджик, не работеха за това градът ни да бъде един зелен оазис на духовността измежду една разширяваща се пустиня от бездуховност и неначетеност. За нас, които творим тук, това ни дава сили. Аз имах достойнството в едно изявление по националното радио, където ми зададоха въпроса дали има карантина за поезията да кажа, че освен че няма, а всеки, който се усеща предназначен да написа и споделя нещо, би трябвало да е на първа линия и да дава кураж на хората, само че той не може да го прави, в случай че няма възприятието за съпричастното и поддръжката на своето отечество. Затова за мен е още по-голяма чест, че получавам тази премия в родния си край, на ярко място и че тази премия е на името на Иван Динков”.



Всички наградени насочиха персоналните си благодарности към Белла Цонева да наличието ѝ на връчването на премията.

„ Българинът малко мъчно се връща в родния край, тъй като там е най-трудна реализацията, сподели Белла Цонева и продължи: И въпреки всичко, при толкоз чести преврати и превратности в нашата българска битност, сякаш родният край е ненапълно и поличба, и избавление. Всичко опира и до това дали е непокътнат индивидът, който е поел отговорността за някое дело. Ето в този момент разбирам, че господин Хари Харалампиев е отпред на Общинския съвет, а за вас, господин кмете, проследявам офанзивите против Вас, само че вотът, който постоянно получавате – на доверие, на сигурност, от българските гласоподаватели тук – това са ограниченията и теглилките на демокрацията.

Колкото за Иван, няма да омръзне да чувам за него. Благодаря на всички, които почитат дарбата си, които ѝ се отдават, които все пак не престават да я следват, мъчно, несъмнено. Благодаря на приятелите, преди всичко на Никола Иванов – най-преданият и на доста други хора, тяхната лоялност към Иван е неизменима. Бъдете здрави, робувайте на дарбите си!”.

Своята признателност към Белла Цонева за това, че е почела с наличието си връчването на премията на името на Иван Динков изрече и кметът Тодор Попов. „ Въпреки тези времена на аномалия, ние се опитваме да останем естествени и правилни на нещата, които са ни съхранили във времето – ортодоксалната религия, фамилията, приятелите, традицията, уважението към надарените хора на общността. Стремим се да резервираме традициите освен в културата, само че и в спорта и смятам, че в Пазарджик съумяваме и това ни прави разнообразни. Тези неща са ни помогнали да оцеляваме във времето и при доста по-тежки обстановки в съпоставяне със сегашната. Аз съм оптимист, нашият регион е раждал и продължава да ражда почтени хора, които ни дават мотивацията и ни демонстрират пътя”, сподели още кметът Тодор Попов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР