Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията

...
Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията
Коментари Харесай

В Испания само за три месеца са закрити 137 500 работни места

Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията от Covid-19.

В Деня на труда бе регистрирано, че от януари до края на март, единствено за три месеца тази година в страната са закрити 137 500 работни места.

Данните на Националния статистически институт демонстрират, че пораства и броят на фамилиите, в които всички членове са безработни.

През първото тримесечие още 29 200 семейства са добавени към 1 226 000, в които никой няма работа.

Общият брой на безработните в страната е 3 654 000, което значи близо 16% безработица.

Спада и броят на дейното население, което работи или търси работа. За трите месеца то е намаляло с 203 400 души. Кризата визира най-вече дамите, младежите и тези над 50 години.

При по-възрастните безработицата става непрекъсната, защото повече от половината не са съумели да си намерят работа в продължение на година.

Потърпевши са всички браншове, като се изключи услугите.

Сред районите с най-вече безработни са Валенсия и Андалусия, а най-вече нови работни места са открити в Мадрид и Каталуния.

Със 75 600 души са се нараснали онлайн работещите от къщи. Над 1 960 000 имат към този момент гъвкаво работно време, което им разрешава да отсъстват по-често от офисите.

Кризата изцяло промени пазара на труда в Испания. Заради разнообразни ограничавания в опит да се спре разпространяването на ковид 2 146 100 души са работили от домовете си повече от половината от дните от януари до март.

С 12 300 са намалели самоосигуряващите се лица за първото тримесечие на годината и с още 29 900 през последната година.

Премиерът Педро Санчес обаче е оптимист и макар високата безработица, подчертава на обстоятелството, че „ 600 000 работни места са възобновени от началото на пандемията “.

От своя страна синдикатите упорстват държавното управление да удължи ограниченията за отбрана на заетостта, до момента в който стопанската система стартира да се възвръща.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР