Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията

Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията ...

В Испания само за три месеца са закрити 137 500 работни места


Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията от Covid-19.

В Деня на труда бе отчетено, че от януари до края на март, само за три месеца тази година в страната са закрити 137 500 работни места.

Данните на Националния статистически институт показват, че расте и броят на семействата, в които всички членове са безработни.

През първото тримесечие още 29 200 домакинства са добавени към 1 226 000, в които никой няма работа.

Общият брой на безработните в страната е 3 654 000, което означава близо 16% безработица.

Спада и броят на активното население, което работи или търси работа. За трите месеца то е намаляло с 203 400 души. Кризата засяга предимно жените, младите хора и тези над 50 години.

При по-възрастните безработицата става постоянна, тъй като повече от половината не са успели да си намерят работа в продължение на година.

Потърпевши са всички сектори, с изключение на услугите.

Сред регионите с най-много безработни са Валенсия и Андалусия, а най-много нови работни места са открити в Мадрид и Каталуния.

Със 75 600 души са се увеличили онлайн работещите от къщи. Над 1 960 000 имат вече гъвкаво работно време, което им позволява да отсъстват по-често от офисите.

Кризата напълно промени пазара на труда в Испания. Заради различни ограничения в опит да се спре разпространението на коронавируса 2 146 100 души са работили от домовете си повече от половината от дните от януари до март.

С 12 300 са намалели самоосигуряващите се лица за първото тримесечие на годината и с още 29 900 през последната година.

Премиерът Педро Санчес обаче е оптимист и въпреки високата безработица, акцентира на факта, че „ 600 000 работни места са възстановени от началото на пандемията“.

От своя страна синдикатите настояват правителството да удължи мерките за защита на заетостта, докато икономиката започне да се възстановява.

Източник: bnr.bg