Пазарът на недвижимите имоти е в етап на забавяне и

...
Пазарът на недвижимите имоти е в етап на забавяне и
Коментари Харесай

Накъде върви пазарът на недвижимите имоти

Пазарът на недвижимите парцели е в стадий на закъснение и усмиряване. Наблюдава се спад на покупко-продажбите, решенията за покупка се вземат по-обмислено и това е разумно, защото за огромна част от евентуалните купувачи цените към този момент са непостижими. Хората с най-ниски приходи и без опция за самоучастие отпадат от пазара.

Статистиката за заемите през 2022 година демонстрира, че 25% от ипотечните заеми, взети от семейства, са сред 100 и 250 хиляди лева Делът на броя заеми на семейства в диапазона 500 хиляди – 1 млн. лева, въпреки и да е малко над 2%, се е нараснал с над 60% за 2022 година В София двустаен апартамент тухлено строителство коства сред 150 и 200 хиляди евро. На пазара са тези, които са с по-високи приходи и с по-големи благоприятни условия. Това споделя Поля Христова. Коя е тя и какво споделя за себе си?

Поля Христова - Снимка Личен списък

Повече от 20 година оказвам помощ на хората да намерят дом, както и да изберат най-подходящия и безвреден метод за финансирането му. На тези, на които им се постанова да се разделят с парцелите си, спомагам да го създадат по този начин, че да не се усещат ограбени. Създател съм на sdelkisimoti.bg и шеф на „ Тенкомс “. Част съм от екипа на „ Кредит Навигатор “, регистриран в Българска народна банка като кредитен медиатор. Може би към този момент сте почнали търсенето на дом, само че сте на път да се обезсърчите, разбирайки истината за пазара на парцели у нас? За да не повтаряте грешките, които позволяват неподготвените купувачи, написах книгата „ КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ малко по малко: ПОДГОТОВКАТА “. 

През 2022 година
цените растяха ненормално бързо
изключително през първата половина на годината. Кой е моторът на повишаването?

След банкрута на КТБ хората се изплашиха и започнаха да влагат спестяванията си в парцели. Банките започнаха да отпускат повече заеми и това увеличи интереса към покупката на недвижима собственост. Дъното в срутва на имотния пазар за страната беше през 2010 година, а за София – 2012 година Оттогава насам броят на ипотечните заеми нараства и в столицата може би към половината от покупко-продажбите към този момент са с ипотечен заем, въпреки да няма точна статистика за това. Ако оня, който взема заем, има културата да знае какво следва, когато вземе пари на заем, не е неприятно ипотеките да движат пазара. Но огромна част от хората нямат тази просвета. Те си мислят, че като спрат да заплащат, банката просто си взема жилището. Близо 90% от ипотечните заеми са взети на цялостна отговорност. Какво следва за кредитополучателя?

Ако клиентът е взел 100 единици заем и спре да заплаща, според от това на какъв стадий от пазара на парцели го е хванало въпросното „ прекъсване “, може да се случат разнообразни неща. Затова преди да се тегли заем, би трябвало
да се разиграят три сюжета
Клиентите постоянно питат, какво ще стане АКО… Няма АКО, а си представяш КАТО. Цените на парцелите може да се покачат, само че може и да паднат. Ако цените са се запазили, банката посредством арбитър реализатор продава парцела, вероятно може да получиш нещо от тази продажба. Ако цените са нарастнали, също може да си на плюс. Но в случай че цените са паднали, тогава може да се окаже, че дължиш да вземем за пример още 30 единици на банката. Тогава може да ти наложат запор на заплатата, може да последва забрана върху твой различен парцел или на идеални елементи от парцели, в случай че притежаваш такива. Дължиш, до момента в който не изплатиш дълга. Мнозина мислят, че е елементарно да работят с непознати пари, че при ипотечен заем това не крие опасности, което напълно не е по този начин. С всеки запас назаем би трябвало да се оперира отговорно. Какво е добре да се направи, преди да се изтегли заем?

Трябва да се създаде проект, като се допусна, че лихвата е скочила. Хората нормално се концентрират върху лихвата, а не върху периода. Масово заемите се вземат с
допустимо най-дългия период от 30-35 година
и тогава заплащат доста повече, в сравнение с в случай че е за 15 година, да вземем за пример. По-краткият период разрешава, в случай че усетиш усложнение с вноските, да увеличиш периода, като намалиш вноските. Но в случай че си заложил на оптималния период, тогава към този момент си с вързани ръце. В изискванията на необуздана инфлация време ли е за ипотечен заем? Какво става с кредитополучател, взел ипотечен заем в по-стабилно време?

Инфлацията яде първо нас, след това заема ни. Първо ще я усетим по хляба, сиренето, бензина, след това посредством заема. Когато си се решил да вземеш заем с по-дълъг период, би трябвало да предвидиш, че ще дойдат времена на инфлация, приходите ти тогава може да не порастват, а може и да останеш без приходи. Затова на всеки, който желае да вземе ипотечен заем, предлагам да си отговори на 14 въпроса от значително значение, които ще откри в книгата. След това ще знае нужно ли е да изтегли заем. Тогава, в случай че нещо по пътя се обърка, ще има проект какво да прави. Един от тези въпроси е „ Какво се случва като останеш без приходи за шест месеца или за една година? “. Застраховките Живот също са значими, само че множеството от кредитополучателите не са наясно с това. Има едно упражнение „ Когато… аз ще… “: Когато ми вдигнат вноската с 200/300/500 лева аз ще…; Когато остана без работа, аз ще…; Когато ми потрябват незабавно пари, а към този момент имам няколко заема, аз ще… Този проект би трябвало да е подготвен, още преди да си подписал контракта за заема. Кой е най-стряскащият въпрос?

Често запитвам: „ Каква вноска можете да си позволите да плащате? “. И тогава нормално слушам: „ Сега като се замисля… “ Никой с изключение на самия кредитополучател не може вместо него да каже каква вноска той би могъл да си разреши да заплаща всеки месец, години наред. Книгата, която написах, оказва помощ на всеки, който желае да си купи парцел на заем, авансово „ да си напише домашното “. Така хората ще може да си отговорят сами
дали в този момент е моментът за жилището
За един в този момент ще е моментът, а за различен може скоро и да не пристигна. Книгата е ориентир за всеки в неговата лична обстановка, а тя е преди пазара и това, което става на него. Дали в този момент е моментът за апартамент?

Цените на парцелите са дребна част от уравнението дали тъкмо в този момент да се купи жилище. Всеки би трябвало да прегледа добре опцията „ Наем – Заем “. Цените са доста значими, в случай че сме вложители. Ако жилището ще е за лични потребности, въпросите и отговорите са разнообразни. Важен въпрос е дали сега си чартърен, плащаш ли по този начин или другояче, следва ли в обозримо бъдеще да получиш парцел? Може да е посредством завещание, сватба, посредством пренасяне в чужбина. За един може да е по-подходящо неотложно да си купи парцел, за различен – да остане чартърен. Всеки самичък би трябвало да си отговори в този момент ли е моментът да заживее в лично жилище и в този момент ли е времето да изтегли заем. Който тегли заема, единствено той ли носи цялата отговорност?

Много хора нямат визия за
опциите, които дава Семейният кодекс
обновен през 2009 година Той дава благоприятни условия за двойките в брак да уредят имуществените си връзки по способи, които до преди 15 година бяха невъзможни. Има три законови режима: на общественост, на откъснатост и контрактуван режим (т. нар. сватбен договор). Има опция за двойки в брак единствено с една нотариално заверена Декларация за откъснатост да си подсигуряват, че когато придобият парцел, той ще е благосъстоятелност единствено на оня от двамата, който е вписан в нотариалния акт. Дори да са в брак, единият от съпрузите може да не взе участие в ипотечния заем, в случай че успее да се контракти с банката за това. Но хората въобще не знаят, че съществуват такива благоприятни условия. Какви клопки може да се появят при покупката със заемни средства, има ли клопки при придобиването на парцел със лични средства?

Според Поля Христова в желанието си да осъществят своя цел, хората бедстват на разнообразни равнища и по друг метод. Мнозина нямат визия какво работи нотариусът, по кое време да употребяват юрист. Не се допитват до експерта в точния момент, а го търсят чак когато колата се е обърнала.
Пестенето на такси и криенето на цена
в нотариалния акт е нож с две остриета. При по-ниска оповестена покупко-продажна цена може да загубиш доста, в случай че се стигне до правосъдно отстранение. „ Инфарктният “ интервал, в случай че ще се появяват проблеми след договорката, са първите 5 години от сключването й. Причините може да са разнообразни. Какви други подводни камъни може да се проявят?

За доста хора покупката на парцел е по-голямо събитие от това да вдигнат женитба. Когато кредитирането стана по-лесно, по-бързо започнаха да се вземат решенията за придобиване на недвижима собственост. Заради бързане да не изпуснеш парцела, може да вземеш безогледно решение. Често хората обръщат по-голямо внимание на плочките, в сравнение с огромните неща като парите и сигурността. Грешка е, когато купуваш на заем, да смяташ, че банката е проверила парцела за тежести, и да се откажеш от юрист. Специалисти, специалисти, съветващи с опит и процедура, би трябвало да бъдат включени в точния момент. Ползвайте кредитни консултанти, услугата им е безвъзмездна. Може да се доверите и на счетоводител, което от време на време е доста значимо – най-много за продавачите. И въпреки всичко дали в този момент е точното време за покупка на жилище?

Ако ви би трябвало покрив над главата, потребността от лично жилище е безусловна, в случай че плащате наем, в случай че сте сметнали всичко добре и се оказва, че може да ползвате заем с всичките отбрани, когато нещо по веригата се счупи, тогава всеки миг е подобаващ за жилището. Отлагането също има цена. Не бива покупката на лично жилище да се бърка с инвестиция. От какъв различен ъгъл да погледнат кандидат-купувачите?

„ Имотът е инвестиция “ против „ Имотът е непростим разход “ – това са двете противоположни гледни точки. Имотът може да е най-хубавата инвестиция, според от това кой е „ вложителят “. Може да е и най-голямата неточност, според кой, по какъв начин и за какво го купува. Имотите може да са актив или пасив. Какви преимущества носи животът чартърен и какви опасности?

За доста хора
да живеят чартърен е независимост
Това са млади експерти и хора с положителни приходи, които доста пътуват, които имат концепция да живеят в чужбина или в различен град. За тях наемът е по-добрият избор. Някои от тях вкарват пари в парцели, само че не живеят в тях. Има и други, които по прочувствени аргументи държат непременно да имат собствен личен дом. Да имат собствен личен дом е значимо за хората, когато се пенсионират. Иначе може да се окаже, че наемът е непреодолимо затруднение. На коя прогноза да се доверят купувачите, какво да е държанието им на пазара?

След пандемията пазарът се промени. Излизаш на открито и виждаш, че времето е ясно, само че телефонът ти те осведоми, че ще вали. Кое избираш? За всеки случай може да си вземеш чадър. С парцелите е същото - като искаш да излезеш на пазара, чадърът е да разгледаш трите разновидността: цените остават на същите равнища, парцелите нарастват още, цените падат. Когато лихвите се подвигат, като се види и накъде е тръгнал пазарът, може да се чака спирачка в ценовия галоп. Ако обаче залагаш единствено на картата „ Цените падат “, това е хазарт. Възможно е скоро да има промяна надолу, само че е добре да сме готови, че може и да няма.

Поля Христова познава и положителни, само че и неприятни времена на пазара на недвижимите парцели и обобщава: Въпросите на всеки, излязъл на този пазар, са лакмус кой е той, какви са полезностите му и каква е неговата житейска философия.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР