Пазарът на бизнес имоти ще посрещне 2022 година със сериозни

...
Пазарът на бизнес имоти ще посрещне 2022 година със сериозни
Коментари Харесай

Пазарът на бизнес имоти през 2022 г. е труден за планиране

Пазарът на бизнес парцели ще посрещне 2022 година със съществени признаци на възобновяване и транзакции, които да показват възвърналата се храброст на участниците, предвиждат от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Динамика и интензивно търсене на забавни активи във всички сегменти - по този начин още през тази година стартира да дава отговор бизнесът на месеците неизясненост и закъснение.

„ Наличието на свободни капитали и неналичието на опция за инвестиция водят до ненадейно мощно търсене. На път сме да затворим покупко-продажби за активи, които от години търсят своя нов притежател ”, разяснява Явор Костов, действен шеф на Cushman & Wakefield Forton. „ Ако при започване на 2021 година вложителите в целия свят към момента изпитваха терзания и не можеха да предвиждат продължителността и вредите на COVID-19 рецесията, то в края на годината виждаме нова наклонност - увереност за придобиване на недвижима благосъстоятелност ”, добавя Явор Костов.

Според специалиста характерен тренд за годината ще са придобиванията на парцели, които не са били на фокус до момента - офис здания с капацитет за повишаване на цената, имоти на по-слабо атрактивни местоположения. Продължава и ползата към покупко-продажби със земя за логистични, търговски и жилищни планове.

Причината е

преосмислянето на тактиките

от страна на участниците на пазара. Много от тях са склонни да влагат и в по-компромисни активи, с цел да реализиран рентабилност за парите си в изискванията на растяща инфлация и повишаване на строителната себестойност. Открояваща се наклонност е и завръщането на непознатите вложители, които уголемяват наличието си в района.

В офис сегмента устойчивият дял на работата от у дома промени проектите за разширения на редица компании и те се пренасочиха към по-гъвкави и изобретателни решения. Тази наклонност води до по този начин наречената “работа отвред ”. Затова и доста компании към този момент залагат на работни площи, подлежащи на лесна промяна с дребен разход на запаси. Прогнозите са през 2022 година концепцията на споделени офис пространства да навлезе интензивно и в огромните здания в одобрените бизнес местоположения в София. Първоначално този модел се развиваше главно в пригодени за задачата здания в централната част на града.

„ В ежедневната работа със притежатели на офис здания и основни наематели виждаме, че фирмите не стопират да порастват. Но в изискванията на здравна рецесия и неустановеност,

бизнесът търси по-гъвкави решения,

с цел да може да реагира съгласно измененията в средата “, разяснява Йордан Кръстев, управител Офис площи ” в Cushman & Wakefield Forton. " Сравнително късите периоди на договорите за наем и опцията за напредък без дълготрайно и ангажиращо обмисляне са главните преимущества на споделените работни пространства пред обичайния наем ”, отбелязва Красимир Петров, асет и пропърти управител в компанията.

В сегмента на комерсиалните площи се чака да продължи вълната от

развиване на планове за ритейл паркове,

която по-осезаемо се усети през отминаващата година. Тази година завършва с към 215 000 кв. м работещи ритейл паркове, а още към 130 000 кв. м са в градеж или на стадий обмисляне. Интересът на бизнесмените е подсилен от търсенето от страна на дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и профилирани магазини за обзавеждане и артикули за дома, които търсят благоприятни условия за разгръщане отвън огромните градове. Прогнозата е тези търговци да продължат дейната си агресия и през новата година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР