Павел​: Бяхме длъжни да напуснем страната, защото е страшноБесарабски българи

...
Павел​: Бяхме длъжни да напуснем страната, защото е страшноБесарабски българи
Коментари Харесай

Бесарабски българи са настанени в християнска църква в Русе

Павел​: Бяхме длъжни да напуснем страната, тъй като е ужасно

Бесарабски българи са настанени в християнска черква в Русе. Търсят се парцели, които могат да бъдат предоставени на още бежанци, които се чака да дойдат.

Павел и фамилията му са бесарабски българи, живеещи в Украйна. Два дни преди да стартират военните дейности в страната вземат решение да тръгнат. Павел е съумял да напусне страната, тъй като е татко на повече от две деца, което му дава право да пътува отвън Украйна.

"Бяхме длъжни да напуснем страната, тъй като е ужасно. Длъжни сме да съхраним своя живот. Аз имам пет деца. Това е Светослав. Той е на две години. Със себе си взехме моята майка и по-малкия ми брат ", показа Павел, представен от.

Бежанците описват, че пътувайки през границите са имали много проблеми. Помощ са получили от посолството ни в Кишинев.

"Тръгнахме към границата, която е най-близко до града, където живеехме. Това е границата с Молдова. Ние пресякохме границата, дори планирахме в Румъния да отидем, само че като си в такова положение, на нас ни беше все едно къде ще отидем. От границата на Румъния ни върнаха, тъй като майка ми е с недействителен паспорт. Ние се върнахме и отидохме в едно посолство във в Кишинев и ни дадоха виза за 60 дни ", сподели Анастасия.

Павел ни споделя по какъв начин другият му по-малък брат е в Одеса, само че той не е съумял да избяга макар че също има 5 деца.

"Те доста се тревожат и доста се опасяват. Два пъти дневно има въздушна паника. Те стоят в мазето и споделят че продуктите свършват, останали са по магазините единствено деликатеси. Много ги е боязън, само че нямат опция да изоставен, по тази причина взеха решение да останат там ", описа Павел.

Очаква се да дойдат още бежанци, най-вече дами и деца. От съдружие "РОД " търсят парцели, в които могат да бъдат настанени. Събират и финансови средства.

"Тези бежанци особено са контакт от други бесарабски българи, с които поддържаме връзка в Украйна. Тези, към които сме се насочили са в действителност бих споделил събратя и хора, които в действителност ни предлагат, че са в потребност. Хората, както сами видяхте са много обезпокоени, уплашени от обстановката, в която се намира Украйна и считам, че ние като българи, навръх тези хора би трябвало да помогнем ", уточни Давид Александров от съдружие "РОД ".

Църквата е в подготвеност да помогне на всички бежанци влизащи през Русе, като досега съумява да ги настани в разнообразни градове в страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР