Пътят между селата Коняво - Горна Гращица - Таваличево -

...
Пътят между селата Коняво - Горна Гращица - Таваличево -
Коментари Харесай

Кои са любимите фирми на ГЕРБ за пътни ремонти?

Пътят сред селата Коняво - Горна Гращица - Таваличево - Горна Козница в стартира в разгара на черешобера през 2020 година Изля се асфалт на път, който не се нуждаеше от незабавен ремонт, за сметка на дупките през самите села. Образуваха се рискови прагове на входовете на селата и от този момент пътят не е пипнат и стои незавършен. Местните знаят по какъв начин да избегнат клопките, с цел да не спукат гума на колите си, само че не по този начин стоят нещата за някой инцидентно преминаващ. От АПИ дават обещание до края на годината, само че локалните виждат, че към този момент повече от година нищо не се прави. Пътят е предоставен за ремонт на пътноподдържащата компания за региона - ДЗЗД " Нивел Политическа партия "

В сходно състояние са пътищата на десетки места в страната. По данни на АПИ се работи на 163 обекта в цялата страна по договорите за настоящ ремонт и поддържане (ТРП). " На територията на всички области се правят ремонтни действия по договорите за настоящ ремонт и поддържане ", се споделя в отговора на АПИ до Mediapool.

Въпреки че министърът на районното развиване арх. Виолета Комитова все повтаря, че няма спрени поправки, до неотдавна това не беше по този начин за пътя през Владая да вземем за пример. След като повече от 2 месеца нищо не се правеше се наложи персонално от " Изправи се. БГ! Ние идваме! ", дружно с кметовете на селата от общината, да се срещнат с премиера Стефан Янев, с цел да бъдат подхванати някакви дейности. Срещата беше на 30 септември, а на 2 октомври маркировката на ремонтирания пътен сектор към този момент беше сложена, откри инспекция на Mediapool.

Браншова камара " Пътища " твърди, че от пет месеца компаниите не са получавали задачи за пътни поправки, не се заплаща и за свършената работа и затова се приготвя

Повече от два месеца браншът и държавното управление не могат да намерят компромисен вид за решение на разногласието с договорите за настоящ ремонт и поддържане. Те са 5-годишни, извоювани са по Закона за публичните поръчки (ЗОП) и са подписани в интервала 2019 - 2020 година

Тезата на държавното управление е, че тези контракти би трябвало да бъдат, тъй като неведнъж са надвишени заложените планирани стойности. Пътният отрасъл обаче е срещу. За него договорите са изцяло законни.

Разделянето на пътния отрасъл

Договорите за настоящ ремонт и поддържане разделиха на две пътния отрасъл. Причината е, че през тях третото държавно управление на ГЕРБ прокарваше съществени поправки на пътища без провеждането на публични поръчки, нещо което даже не си разреши да направи някогашният пътен началник Веселин Георгиев, прочул се със случая " Батко и братко " - възлагане през публични поръчки на работа на компании на брат си.

По този метод са нарушени Законът за публичните поръчки (ЗОП) и Законът за устройство на територията (ЗУТ). Нарушението е, че не се организира процедура, не е належащо да се приготвят планове, да се вади позволение за градеж, няма и строителен надзор, разясниха шефът на " ИСА 2000 " и на " Пътища и мостове " Росен Колелиев пред Mediapool.

На процедура страната толерира нелегално строителство и продължава да го прави. Нито един от тези контракти досега не е преустановен. Ефектът е фрапантно повишаване на цената на ремонта и риск за сигурността, тъй като се строи без план и надзор, разяснява Росен Колелиев.

Според него на тази порочна процедура би трябвало да се постави край. Колелиев счита, че страната би трябвало да признае вземанията на компаниите за свършената работа и да стартира да се разплаща с тях.

Варненската компания " Пътища и мостове ", която взе участие в обединяването, което поддържа автомагистрала " Хемус " в областите Варна и Шумен да вземем за пример не е получавала пари са свършената работа от август 2020 година, сподели Колелиев.

Възлагане с близо 200 млн. лева от горната страна за област Пазарджик

По времето на ГЕРБ поддържането на към 20 000 км републикански пътища беше разграничено по области, като за всяка се избира реализатор посредством Закон за обществените поръчки. Договорите са 5-годишни, като концепцията беше по този начин компаниите да могат да си купят техника и да има дългосрочност и сигурност за осъществяването на договорите. Стойността на пътното поддържане в тези контракти е планирана.

Сега служебното държавно управление нападна фирмите, че тя е неведнъж превишена. Справка на АПИ, предоставена на Mediapool, демонстрира, че това е по този начин, само че не за всички области в страната, както твърди министърът на районното развиване арх. Виолета Комитова. Справката на АПИ красноречиво демонстрира, кои са били " обичаните " реализатори на ГЕРБ и надлежно по какъв начин пътищата в едни области, където кметовете са даже от ГЕРБ са били подценявани, за сметка на други по неразбираеми за властта критерии.

Справката на АПИ сочи, че от 27-те контракта за ТРП по 16 има превишаване на прогнозната стойност на договорите, а по останалите 11 към момента не е достигната.

Безспорният водач е област Пазарджик , където превишението е близо 194 млн. лева по отношение на прогнозната стойност в главния контракт за 18.7 млн. лева Републиканските пътища в област Пазарджик се поддържат от " Европейски пътища " АД (новото име на " Пътища Пловдив " ). Компанията се грижи е за пътищата в прилежащата само че там превишението е единствено със 68 млн. лева при контракт за 28 млн. лева, демонстрират данните на АПИ. " Европейски пътища " получи огромни задатъци и по договорите за инхаус възлагане на автомагистрала " Хемус " и устрои по думите на арх.Комитова.

В област Благоевград също има превишаване на контракта с в допълнение предоставени и изпълнени действия за 75 млн. лева По планирана стойност изпълнителят е трябвало да свърши работа за 23.7 млн. лева до юни 2024 година, като към юли 2021 година към този момент са му изплатени над 10 млн. лева за свършената работа, само че той е извършил обекти за още 75 млн. лева Област Благоевград се поддържа от обединяване, в което влизат " Грома Холд " , " Водно строителство Благоевград " и БКС.

За Софийска област също има доста превишаване на контракта с в допълнение предоставени и изпълнени действия за близо 74 млн. лева , които към момента не са разплатени при главен контракт от 57.5 млн. лева Тук превишението идва най-вече поради главния ремонт, който се прави на по новата скица. Пътноподдържащата компания за област София е обединяване ДЗЗД " Политическа партия София ", в което влизат фирмите " Инфра специалист " АД, " Обонато билд " ЕООД и " ЗМБГ " АД.

Другите реализатори, които са надвишили прогнозните стойности на договорите са за областите Бургас (40 млн. лева.), Варна (44 млн. лева.), Велико Търново (29 млн.лв.), Враца (44 млн. лева.), Русе (36 млн. лева.), Търговище (39 млн. лева.) и Ямбол (23 млн. лева.)

В областите Перник, Плевен, Хасково и Шумен превишаването на прогнвозните стойности на договорите е доста по-малко - от 2 до 7 млн. лева

Стара Загора и Кюстендил - най-потърпевши

На фона на ударните поправки в една дузина области Кюстендил и Стара Загора наподобяват най-пренебрегнати откъм пътни поправки.

АПИ е упълномощила работа за поддържане и ремонт на пътища в област Стара Загора напълно малко. При планирана стойност от 24.8 млн. лева по контракт, на изпълнителя е предоставена работа за към 6.7 млн. лева, като по контракта е платено едвам 212 678 лева към юли 2021 година, демонстрира справката на АПИ. Пътищата в област Стара Загора се поддържат от " Трейс груп холд ".

В сходна обстановка са и жителите на област Кюстендил , където явно пътищата не са приоритет за АПИ или в случай че разпорежда поправки, то това става за сектори във очевидно положително положение, за сметка на такива с дупки. За област Кюстендил прогнозната стойност на контракта е 22.5 млн. лева, като до този миг е свършена работа за 7.4 млн. лева, от които са разплатени малко над 5 млн. лева, демонстрира справката на АПИ. Пътищата в област Кюстендил се поддържат от " Нивел строй " и " Пътно поддържане Кюстендил ".

Не са изпълнени прогнозните стойности на договорите още в областите Видин (12.5 млн.лв.), Габрово (8.6 млн. лева.), Добрич (5.5 млн. лева.), Кърджали (4.4 млн. лева.), Ловеч (5.9 млн. лева.), Монтана (9.8 млн. лева.), Разград (2.2 млн. лева.), Сливен (1 млн. лева.) и Смолян (8.8 млн. лева.), демонстрират данните на АПИ.

Многократно превишаване за автомагистралите

За поддържането на автомагистралите също има подписани 5-годишни контракти за настоящ ремонт и поддържка, като съвсем всички са извоювани от държавното сдружение " Автомагистрали " . Именно при него има най-голямо превишаване на прогнозната стойност на контракта, за автомагистрала " Тракия " е с близо 190 млн. лева

Тъй като ремонтът на автомагистралата не беше юридически от държавната компания, а превъзложен на частни, в този момент " Автомагистрали Черно море ", " ИСА 2000 " и " Европейски пътища " към този момент четири месеца не могат да си получат парите и от време на време излизат на митинги.

Единствено договорът за поддържането на автомагистрала " Хемус " в област Варна и Шумен не е надвишил прогнозната стойност. Договорът е за 22.4 млн. лева, като досега са изплатени по него единствено 5.5 млн. лева Този сектор на автомагистралата се поддържа от обединяване от " Пътища и мостове ", " Пътно строителство " Добрич и " Команс 2000 " . Тези компании не вземат участие в митингите на браншовата камара.

Останалите контракти са свързани с слагането на знаци, пътна маркировка и ограничаващи системи. По тези контракти са за всеки от шестте планови района. Превишаване има единствено по четири от общо 6 контракта за ограничаващите системи и по един контракт за пътна маркировка (Югозападен район). По нито един от договорите за слагане на пътни знаци няма превишаване на прогнозната стойност, демонстрират още данните на АПИ.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР