Пътят към масовото навлизане на зелена енергия е колкото труден,

...
Пътят към масовото навлизане на зелена енергия е колкото труден,
Коментари Харесай

Българката в австрийската енергетика, която участва в зелени сделки за милиони

Пътят към всеобщото нахлуване на зелена сила е колкото сложен, толкоз и значим. Това заяви  в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air енергийният специалист Деница Ненчева. Българката живее във Виена от 7 години, където работи за разнообразни енергийни компании. Тя се срещна с представители на български медии по покана на Виенския стопански университет ().

" В сегашния миг работя за австрийска компания, която развива планове в Австрия и освен тук за възобновими енергийни източници - слънчеви и вятърни  момента ", споделя ни Деница.

Тя е безапелационна, че на фона на енергийната взаимозависимост на Европа от съветски горива, точно зелената сила може да даде на страните самостоятелност в бъдеще.

" Напред в бъдещето би трябвало да се натъртва на зелените технологии, само че в същото време с това би трябвало да сме отворени за всевъзможни планове - освен за развиването на слънчевата и вятърната сила ", счита специалистът.

Австрийският бизнес влага стотици милиони в зелени технологии

Повечето зелени планове както в Австрия, по този начин и по принцип, продават създадената сила на огромни индустриални консуматори с дълготрайни контракти. Тоест, бизнесът се обръща към зелените технологии, с цел да си озелени производството.

" Клиентите тук към този момент всеобщо желаят да купуват чисти артикули. Ако ти си компания, която създава даден артикул, ти би бил доста по-конкурентоспособен в случай че кажеш, че продуктът ти е създаден посредством зелена сила. Тогава можеш да продаваш и на доста по-висока цена ", споделя ни Деница. Според нея съдействието сред бизнеса и страната също е доста значимо.
 Българката в австрийската енергетика, която взе участие в договорка за €100 милиона
Българката в австрийската енергетика, която взе участие в договорка за €100 милиона

Деница Ненчева е първият воин от поредицата " Успелите българи "

" В момента има един план на Виенската компания, която доставя електрическа енергия. Тя предлага на разнообразни здания апаратура на слънчеви панели на покрива, като по този метод им продават електрическа енергия на по-ниски цени ".

Къде стои България?

Според Деница Ненчева сега страната ни е позиционирана относително добре във връзка с вложенията в зелените технологии и в тяхното развиване. Едно от най-важните неща съгласно нея обаче е намаляването на тежката администрация, което прочее важи и за Австрия.

" В Австрия енергетиката е много по-зелена, в сравнение с в България, където огромна част от силата се създава от въглища и от АЕЦ-а, само че развиването на зелени планове и тук лишава доста време ", споделя ни Деница и акцентира, че за жал " след 2012 година в България съвсем няма нови зелени планове, които да са влезнали в употреба ". Сега обаче най-сетне има развиване.

" Големият въпрос тук е по какъв начин ще променим нашия микс от въглища към зелени технологии. До момента този отговор го няма ", разяснява енергийният специалист.

Според Деница Ненчева е доста значимо скоро страната ни, а и цяла Европа, да имат обща енергийна тактика за това по какъв начин ще се промени миксът през идващите 40-50 години.
 МВФ: Инвестициите в зелена сила би трябвало незабавно да се усилят
МВФ: Инвестициите в зелена сила би трябвало незабавно да се усилят

Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР