На какво ниво е финансовата грамотност на българите? Познаваме ли

...
На какво ниво е финансовата грамотност на българите? Познаваме ли
Коментари Харесай

Има все повече алтернативни финансови инструменти, чрез които да инвестираме парите си

На какво равнище е финансовата просветеност на българите? Познаваме ли задоволително финансовите принадлежности, посредством които можем да управляваме парите си по-добре и кой е най-подходящият метод да влагаме? Ексклузивни блиц отговори на тези и други значими въпроси дават част от гостите и лекторите на форума " ", който се организира на 10 април в Hyatt Regency Sofia.

Експертите споделят с читателите на Money.bg какво за тях е най-важното, когато става дума за финансова просветеност и дават разнообразни препоръки за по-добро даходност.

" Финансовата просветеност значи да можеш да направиш способен избор във връзка с финасиране, във връзка с депозити или на други финансови принадлежности, тъй че да управляваш персоналните си финанси в миг, в който би трябвало да се направи съответен избор по повод опцията за рентабилност в една или друга опция, която ти се отдава ", разяснява Георги Георгиев - директор на дирекция " Продажби и съгласуваност на клоновата мрежа " в " Инвестбанк ".

Според него финансовата ни просвета, когато става дума за вложения в благородни метали, не е на положително равнище. Свежда се най-вече до инвестиции в недвижими парцели.

" И въпреки всичко парцелът е една сигурна инвестиция, от позиция на това, че цената на парите се резервира във времето. Освен това има опция за рентабилност за наем, тъй че инвестицията в парцел си остава едно удачно решение. "

Според комерсиалния шеф на VM Invest Петър Сотиров българинът като цяло е " закостенял и не е рисков състезател ", когато става дума за парите му.

" Българинът избира да влага в нещо несъмнено, даже за по-малка рентабилност. Финансовата просвета обаче не би трябвало да бъде единствено персонална отговорност. Това би трябвало да бъде отговорност на цялото общество, защото самата финансова просвета за всеки един поотделно би покачила доходността като цяло ", акцентира специалистът.

Според Петър Сотиров построяването на финансова просветеност би трябвало да стартира още в ранна детска възраст. 

" Особено, когато започнат да вървят на учебно заведение, да боравят с пари, когато всяко дете има своя лична касичка, тогава родителите би трябвало да ги предизвикват те да употребяват своите спестявания по някакъв рационален метод ".
 Очертаваща се наклонност на имотния пазар у нас - хората купуват за лично прилагане, не толкоз за вложения
Очертаваща се наклонност на имотния пазар у нас - хората купуват за лично прилагане, не толкоз за вложения

Гледни точки и още от специалисти по време на форума " Money.bg Лични Финанси "

В това, че построяването на финансова просветеност би трябвало да стартира още от детска възраст има вяра и Ралица Лазарова, която е заместник-директор " Корпоративни връзки " в " Инвестбанк ".

" Много е значимо хората да знаят, че би трябвало да влагат в децата си, да ги образоват от дребни и да им приказват за парите и за това по какъв начин се изкарват тези пари. "

Според Лазарова финансовата просветеност на българите е " извънредно ниска ". Тя споделя, че нормално " българите не четат изискванията на договорите си и не вникват във финансовите параметри на заемите, които теглят ". Според нея застраховката живот е един от положителните различни инвестиционни инструменти, само че към момента не са доста хората у нас, които му се доверяват изцяло.
 Снимка 660770
Източник:

Съоснователят и изпълнителен шеф на цифровия брокер " Болерон " - Александър Цветков, счита, че една от опциите за добра различна инвестиция е обвързвана с индексни фондове. Това са капиталови фондове, които наблюдават пазарните показатели и дават над 10 % годишна рентабилност. 

" Най-важно е хората да знаят другите принадлежности и да схващат техните плюсове и минуси, с цел да могат да взимат съответни решения по отношение на рисковете и опциите, които имат. Колкото до развиването на равнището на финансова просветеност, тя зависи и от фирмите, които би трябвало да я предадат на техните евентуални клиенти ", добавя Александър Цветков.  

От извънредно значение за финансовата просветеност е това да я покачваме, споделя с читателите на Money.bg главният изпълнителен шеф на " Конкорд Асет Мениджмънт " и ръководител на Българската асоциация на ръководещите сдружения (БАУД) Наталия Петрова. Тя добавя, че финансовата просветеност на българите, по оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, е на равнища от към 58 %. А капиталовите фондове, съгласно Петрова, са чудесна опция, тъй като експерти се грижат за финансовите средства на техните клиенти.

" Това е съпоставимо със страните, които са до нас, само че по отношение на Европа още сме на ниски равнища. Хората би трябвало да познават и финансовите други възможности - нещата, които биха им донесли по-голяма рентабилност, в сравнение с обичайните вложения в депозити ".

Експертът акцентира, че сега текат доста акции за повишение на финансовата просвета. Една от тях е на Министерството на финансите, взаимно с Организацията за икономическо сътрудничество и раз. До 2025-а година би трябвало да се създадат съответните стъпки за повишението на финансовата просветеност, а въпросната акцията е ориентирана към възпитаници, студенти, към постоянното население, което печели приход, както и към уязвимите групи. 

Даяна Каназирева е е шеф " Проектно развиване, Маркетинг и Продажби " в OKOL Lake Park. И тя е на мнение, че народопсихологията на българите е по-консервативна, само че това в действителност постоянно е добре за нас във финансово отношение, тъй като по този начин заобикаляме непотребни опасности.

" Трябва да можеш да си поставиш съответни цели според от това къде си по пътя и надлежно да взимаш съответни решения ", споделя Каназирева.

Всички специалисти, които интервюирахме са безапелационни в едно и то е, че финансовата просветеност е обвързване на цялото общество.

Вижте още във видеото!

" " се провежда с поддръжката на,,,,,  и

* Настоящият материал е с осведомителна цел и не съставлява капиталов съвет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР