Пациентски организации “Заедно с теб са разтревожени от предложенията на

...
Пациентски организации “Заедно с теб са разтревожени от предложенията на
Коментари Харесай

Aптеките да отпускат само наличните лекарства от рецепта, заплатена от НЗОК, пациентските организации разтревожени

Пациентски организации “Заедно с теб ” са разтревожени от предложенията на НЗОК да отпадне опцията аптеките да отпускат единствено наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена изцяло или отчасти от НЗОК, пишат в позиция до Moreto.net.

Свидетели сме на постоянна липса на даже животоспасяващи медикаменти в системата.

Тези оферти са в ущърб на пациентите, тъй като, в случай че липсва едно лекарство или то е в незадоволително количество в аптеката от трите, изписани в рецептата, пациентите би трябвало да се върнат при лекаря и да изискат смяна в рецептата и в протокола. Но такава смяна може и да е неприемлива съгласно техническите условия на касата и надлежно пациентът би трябвало да обикаля по аптеките до момента в който откри къде да му изпълнят цялата рецепта.

Нас като пациенти ни удовлетворява в този момент настоящият член 17. (При изразено предпочитание от страна на ЗОЛ/получателя изпълнителят може да отпусне по-малко количество от предписаните ЛП, МИ и ДХСМЦ в електронното предписание) от УСЛОВИЯ И РЕД за подписване на контракти за разпределяне и възнаграждение на лекарствени артикули по член 262, алинея 6, т. 1 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, на медицински произведения и на диетични храни за специфични медицински цели, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК.

Пациентски организации “Заедно с теб ” сме обезпокоени и от условията от НЗОК в нарушаване на националното законодателство и правото на Европейски Съюз да задължи аптеките да подават верификационни данни и към НЗОК, откакто същите верификационни данни към този момент са им предоставени от органа, който управлява регистъра за верификация – Българска организация за верификация на медикаментите (БОВЛ).

Смятаме, че е извънредно време НЗОК да провежда техническия надзор върху верификацията на медикаментите, само че не в прорез с Регламента.

Друг проблем, за който желаеме да се обърне внимание е, че НЗОК би трябвало да реализира механически надзор в действително време на вярното изписване на рецептите от лекарите, а не пациентите да стигат до аптеките и там да схващат, че има неточности или повтаряне и респективно тези лекарства да не бъдат заплащани на аптеките от НЗОК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР