Пациентите с коронавирус могат да развият много заболявания на очната

...
Пациентите с коронавирус могат да развият много заболявания на очната
Коментари Харесай

Пациентите с коронавирус могат да развият много заболявания на очите

Пациентите с ковид могат да развият доста болести на очната повърхнина, леки конюнктивити, леки кератити, блефарити (възпаление на клепачния ръб), само че могат да развият и доста тежки очни болести, рядко споменавани, като иридоциклит, ретиноваскулит. Това сподели за БНР доктор Веселин Даскалов. 

" Covid-19 поврежда ненапълно очите, само че чай-честите признаци, които се срещат, са зачервяване на окото, сълзене и блефароконюнктивитът ", добави той в предаването " Нощен небосвод ". Д-р Веселин Даскалов работи в МБАЛ " Токуда Болница София ", управлявал е Отделението по офталмология до март 2012.

Той акцентира, че лазерната промяна е един не толкоз нов способ, само че с доста добре обозначени показания. Първата лазерна промяна е направена през 1988 година в Ню Орлиънс и е била повърхностна, тип лазерна абразия.

" Първото нещо, което би трябвало да се има поради при лазерните корекции, е размера на диоптрите . При късогледството най-подходящите пациенти за такава лазерна промяна са от минус 1 до минус 10 диоптър. Получава се дълготраен резултат във времето при 80% от пациентите. При по-големите диоптри - над минус 6, резултатът не е чак толкава дълготраен, само че в никакъв случай няма да се върне диоптърът толкоз, колкото е бил...  Може да се каже, че в 90% от случаите хората са безусловно самостоятелни от очила след лазерна промяна . При плюсовия диоптър, далекогледството - лазерната промяна е ефикасна до плюс 6. Над плюс 6 не можем да бъдем чак толкоз ефикасни ". 

Защо при слагане на вътреочни лещи при поправяне на катаракта при интервенция се постанова пациентите да употребяват очила за четене?

" Лещите са два типа - едните са монофокални, другите са мултифокални. Монофокалните са лещи за надалеч, нормално, само че когато ги изчисляваме, можем да ги създадем по този начин, че фокусът им да бъде за близко. Това го вършим при късогледи хора, които цялостен живот са били с очила ", посочи доктор Веселин Даскалов.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР