Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова църквите по

...
Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова църквите по
Коментари Харесай

Руският патриарх призова църквите да се намесят заради УПЦ

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил прикани църквите по света и интернационалните организации да поддържат Украинската православна черква (УПЦ) по отношение на разглеждането от украинския парламент на законопроект за нейната възбрана. Това се оповестява на уеб страницата на Руската православна черква.

" Моля да вземете всички вероятни ограничения за попречване на продължаването на всеобщите нарушавания на религиозните права на вярващите от Украинската православна черква, в това число под формата на разискване на актуалната обстановка в границите на дневния ред на ръководената от вас организация, подготовка на профилирани отчети, както и изпращане на специфични задачи за определяне на обстоятелствата ", се споделя в известието.

Както отбелязва патриархът, ограниченията за попречване на беззаконието могат да бъдат взети преди законопроектът да бъде прегледан на идващите четения, както и преди да влезе в действие и да стартира да работи. Той добави, че УПЦ остава лишена от ефикасна правна отбрана в изискванията на опасност за живота и здравето на вярващите. Според него тази обстановка е основана от религиозни екстремисти със съдействието на управляващите.

Посланието на патриарха беше изпратено до папа Франциск, главата на Англиканската общественост, патриарха на Коптската черква и други глави на международните църкви. Изпратено е до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид и специфичния докладчик за свободата на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.

" Инициаторите и поддръжниците на приемането на този законопроект в Украйна не крият, че законопроектът е ориентиран против най-голямата религиозна общественост в Украйна и има за цел да отстрани Украинската православна черква като централизирана конструкция, както и всички поотделно нейните епархии, енории и манастири ", написа патриарх Кирил. Той добави, че приемането на този законопроект в Украйна е предшествано от ограничения, ориентирани против каноничната черква в Украйна: клеветническа антицърковна акция в националните медии, завладяване на църкви с потребление на брутално принуждение против духовенството и вярващи, образуването на голям брой измислени наказателни каузи, напън върху епископата от страна на разследващите служби, опити за завладяване на люлката на съветското монашество.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Върховната рада на Украйна, след шест месеца развълнуван спор, утвърди на първо четене законопроект, който в действителност започва процеса на възбрана на Украинската православна черква (УПЦ, до неотдавна част от Московска патриаршия, макар че църквата в този момент упорства, че няма връзка с Русия).

Дискусиите за специфичен закон за ограничение на дейностите на ръководени от Русия църкви в Украйна не престават от началото на войната на 24 февруари 2022 година Руската православна черква и нейният водач патриарх Кирил поредно поддържат дейностите на Кремъл.

Миналия декември президентът Володимир Зеленски се причисли към битката за " духовна самостоятелност " и дружно със украинската работа за сигурност (СБУ) започва процеса на гонене на представители на " съветския свят " в УПЦ.

На фона на опитите тази черква да бъде изгонена от Киево-Печорската лавра и други антични църкви на Украйна, в Радата се появиха редица законопроекти за цялостна или частична възбрана. В същото време социологическо изследване сподели, че болшинството украинци поддържат възбраната.

И макар че държавното управление, по напътствие на Зеленски, показа своя законопроект от дълго време и самият Зеленски няколко пъти разгласи утвърждението му, Народното събрание не съумя да го гласоподава съвсем 10 месеца. Както се оказа, във фракцията на ръководещата партия " Слуга на народа " има мощно лоби за УПЦ, а самият президент не настоя доста за приемането на закона.

Председателят на Радата Руслан Стефанчук обществено съобщи, че няма задоволително гласове, а водачът на фракцията на болшинството Давид Арахамия съобщи, че това не е приоритет и в случай че се упорства за утвърждение на законопроекта, тогава част от фракцията на Слугата на народа няма да гласоподава за бюджета и други значими закони.

Радата даже събра 240 подписа за разглеждане на закона. Председателят на СБУ Василий Малюк се намеси по въпроса, като изиска от депутатите въпреки всичко да одобряват собствен личен закон, тъй че активността на църковните общности, в които са разпознати " сътрудници ", да може бързо да бъде неразрешена.

Досега депутатите от Върховната рада са дали своят вот за " меката " версия на плана, която планува сложна и продължителна процедура за възбрана на религиозни общности, свързани с Русия. Но преди второто четене документът теоретично може да бъде изменен и затегнат.

УПЦ разгласи обособяване от Москва, само че за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна черква. През 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе основана автокефална Православна черква на Украйна, която се отдели от Украинската православна черква, тогава част от Руската православна черква. Това провокира бездънен раздор и преустановяване на връзките сред Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР