Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина

...
Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина
Коментари Харесай

Поклонение в Троянския манастир след смъртта на Патриарха, Светият синод се събира извънредно днес

Патриархът на Българската православна черква и Софийски митрополит Неофит умря на 78-годишна възраст. Със светското име Симеон Николов Димитров на 3 август 1975 година, той е подстриган за духовник в Троянския манастир с името Неофит.
Прочетете още
В идващите дни се чака миряни от цялата страна да посетят Троянския манастир, тъй като това е бил обичаният манастир на Патриарх Неофит.

Светият синод се събира на изключително заседание в 10 часа през днешния ден и ще разгласи дейностите си след гибелта на патриарх Неофит. Това разгласи основният секретар на Синода свещеник Герасим пред медиите.

Според устава на Българската православна черква архиереите би трябвало да изберат в седемдневен период от гибелта на патриарха наместник-председател на синода, който ще управлява краткотрайно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод подхваща нужното по отношение на избирането на нов Български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да има следните качества:
да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;да е не по-млад от 50 години;да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години;да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред
Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески изборен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна черква – Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия 10 представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, определен от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един духовник и една монахиня, избрани от съответния епархийски митрополит; по един представител на междинните духовни учебни заведения, избрани от управленията им.

В момента съставът на Светия синод е понижен - с изключение на овдовелия патриаршески трон, няма определен и Сливенски митрополит след гибелта на Негово високопреосвещенство Йоаникий. Наместник на Сливенската епархия е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР