Патриарх Неофит прие в патриаршеския дом на Софийската митрополия предприемача

...
Патриарх Неофит прие в патриаршеския дом на Софийската митрополия предприемача
Коментари Харесай

Патриарх Неофит се срещна с предприемача Игнат Канев

Патриарх Неофит одобри в патриаршеския дом на Софийската митрополия бизнесмена Игнат Канев, който на 14 години напуща България и живее в чужбина, оповестиха от Българската патриаршия.

Негово светейшество е поздравил Игнат Канев за високата премия за църковни заслуги - църковния медал " Св. Кирил и Методий " - първа степен, който му е връчен тази година на 44-ия Български епархийски събор в задграничната ни епархия в Съединени американски щати, Канада и Австралия.

Гостът е споделил извънредно положителните взаимодействие с българския митрополит в задграничната ни епархия - митрополит Йосиф, който се труди неуморно за духовното обгрижване на сънародниците ни в Америка.

Патриарх Неофит е благодарил на Игнат Канев за добротворството, проявено към Светата ни Църква, към българите в Америка, както и за помощта, която е оказвал на митрополит Йосиф. Срещата е приключила с благопожелания за здраве, наслада и реализиране на положителните инициативи в интерес на Църквата и страната ни.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 година в село Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от седемте деца в своето семейство. Няма финансовата опция да учи и е заставен още на 14-годишна възраст да напусне България и да се откри в Австрия, с цел да търси прехранване. През март 1941 година с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със аграрни артикули. След пет години чиракуване Канев към този момент има лична търговия и малко произвеждане на плодове и зеленчуци. През 1951 година оставя бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада. Установява се в Торонто, където стартира работа в строителния бизнес. Първоначално строи дребни къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 година, към този момент основава там първата си строителна компания. Следващата година строи първата си по-висока постройка на три етажа с 9 жилището, а 10 години по-късно към този момент подвига постройка с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му доближава над 250 млн. $. В своята дейна активност като строителен бизнесмен, Канев издига хиляди къщи, доста публични здания и голф уреди. Занимава се и с търговия на коли. Става представител на " General Motors " и продава хиляди коли и камиони. Игнат Канев е притежател на шест голф стадиони и на огромна строителна компания в Канада. Управител е и на благотворителна фондация, носеща неговото име. Богатството му се прави оценка на над 1 милиарда $. Въпреки че живее в Канада от доста години, Канев поддържа мощна връзка с България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР