Pътниците на Qatar Air - една от най-луксозните авиокомпании в

...
Pътниците на Qatar Air - една от най-луксозните авиокомпании в
Коментари Харесай

Хумус от Севлиево в Qatar Air

Pътниците на Qatar Air - една от най-луксозните самолетни компании в света, скоро ще ядат хумус, изработен в с. Горна Росица край Севлиево.

[Shutterstock] Износът на " Вернада " сега е за 7 страни. Още по тематиката
Две е повече от едно

Възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на Габрово и Севлиево
11 юни 2018
Всичко е РЕТ

" Терахим 97 " стои зад съвсем целия пазар на пластмасови бутилки у нас
18 юни 0222
Ако летите следващата година с Qatar Air - една от най-луксозните самолетни компании в света - и похапвате хумус някъде над Червено море, едва ли бихте предположили, че той е изработен покрай Стара планина, в с. Горна Росица край Севлиево. Съвсем скоро това ще е реалност, твърди Минка Андреева - собственичка на " Вернада ".

Това е първият производител на близкоизточния специалитет в България. След присъединяване на компанията в профилирано ревю в Катар е било реализирано съглашение с самолетната компания за партньорство. Окончателното договаряне в елементи следва, споделя Андреева, само че най-вероятно ще става дума за 40-грамовите разфасовки, които се оферират и във всички хранителни вериги у нас. Според нея едно от преимуществата, с които е спечелила, е, че в Близкия изток съвсем не се предлага опакован хумус.

Катар не би била първата дестинация, за която " Вернада " изнася, само че би бил първият близкоизточен пазар. Една трета от продукцията е предопределена за българския пазар, до момента в който всичко останало е за непознати пазари. Фирмата изнася основно за Румъния, за Литва, Латвия, Австрия, Германия, неотдавна и за Молдова. Намерения има и за Полша. Осъществяваният износ е за общо за седем страни, като румънският пазар е най-силният (и първи за компанията).

Успешно е минало и присъединяване на севлиевската компания тази пролет в границите на Зелената седмица в Берлин. Германците са били прелестно сюрпризирани от представянето на българската компания, доста са харесали и петте й нови продукта - хумусите с лимец, елда, киноа, куркума, пикантни, и не толкоз новите с патладжан, печена пиперка, маслина. Водени са предварителни диалози за опцията продуктите да се оферират във веригите в Германия.

" Маркирали сме се на картата на света. Искат даже за Канада и други по-далечни страни да изнасяме, само че това няма по какъв начин да стане ", отбелязва собственичката на компания " Вернада ". Това е много удивително за компания от страна, където допреди години името на продукта всеобщо се свързваше с почвен пласт.
Тонове здравословен хумус Началото е през 2007 година, когато Минка Андреева се връща от Израел.
Началото е през 2007 година, когато Минка Андреева се връща от Израел. По това време тя търгува с храни и мястото в селото е на татко й, който гледа животни. Постепенно се отхвърля от концепцията да продава млечни и месни артикули. Кандидатства за евросубсидия и печели над 2 млн. лева по размер 123 на европейската стратегия за развиване на селските региони.
След живота си в Близкия изток Андреева е уверена в благотворното въздействие на източната кухня, в която хумусът е неизменима част от трапезата и е подобаващ за деца и възрастни. Серията здравословни хранителни артикули са приспособени за българския усет, на натурална основа са и са напълно ориентирани към хората, които държат на здравословното хранене и потребните храни, споделя Андреева.

[Капитал] " Вернада " среща компликации с подсигуряването на качествени първични материали – печена чушка, патладжан, а два от типовете салати, които компанията създава от морков и алено цвекло, зависят от качеството на оцета.

Желанието на собственичката в този момент е да построи ново дружество с повърхност малко над 1300 кв.м за преправка на зеленчуци и плодове, в което да създава и естествен ябълков оцет с ябълки от Троянския балкан, предопределен за потребностите на личното произвеждане, като останалото количество да бутилира.

След сполучлива петгодишна работа на предприятието Минка Андреева не е и помисляла за продажба на фабриката си макар съществуването на не един кандидат–купувач. " Вернада " има 7% растеж за 2017 спрямо 2016 година при оборот за предходната година от съвсем 3.2 млн. лева и към 300 тона създаден хумус, в който влизат тахан, модифициран нахут и всички употребявани първични материали.

Селото също изпитва много положително въздействието на фабриката на " Вернада ". Тя да вземем за пример е повода Горна Росица да е газифицирано. В предприятието не работят доста хора - сред 13 и 15 души, измежду които и бежанци. В момента компанията влага в създаване на жилища за някои от служащите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР